«Επιστρέψαμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας» - Τοπίο θλίψης η βόρεια Εύβοια

Με τη βροχή το βράδυ της Τετάρτης 11 Αυγούστου 2021, να έχει καθαρίσει τουλάχιστον την ατμόσφαιρα και να έχει συμβάλει, ώστε ως το πρωί σήμερα 10η μέρα της πύρινης επέλασης, να σβήσουν πια και οι τελευταίες εστίες, στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια ήδη ξεκίνησαν και οι πρώτες καταγραφές ζημιών.

Η επόμενη μέρα ενός μαύρου δεκαήμερου, είναι ένας θλιβερός απολογισμός των τεράστιων απωλειών, ενώ οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν σιγά – σιγά στα χωριά τους, σε ένα τοπίο θλίψης, στάχτης και απόγνωσης, μετρώντας πληγές, απώλειες και κουράγια.

Το Mega βρέθηκε στο χωριό της Κοκκινομηλιάς όπου κάτοικος που είχε εγκαταλείψει την περιοχή περιγράφει την κάμερα την κατάσταση που επικρατεί τώρα. «Περάσαμε πολύ δύσκολα, εφιαλτικά. Το σπίτι σώθηκε από μόνο του, εμείς δεν ήμασταν εδώ. Φύγαμε νύχτα από εδώ. Φύγαμε μόνοι μας, μεταξύ μας ειδοποιηθήκαμε. Αφού φύγαμε δήλωσαν εκκένωση του χωριού. Μας ειδοποίησε ο πρόεδρος ότι η φωτιά έχει ξεφύγει και πρέπει να φύγουμε και έκαψε κάποια σπίτια. 20 σπίτια είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα, δεν μπορούν να μείνουν οι κάτοικοι, εξοχικά και μόνιμες κατοικίες. Γυρίσαμε 3-4 ημέρες και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε, και ούτε θα συνέλθουμε ποτέ. Καταστρέψαμε το καλύτερο κομμάτι της Εύβοιας», δήλωσε στη κάμερα του ΜΕGA κάτοικος της Κοκκινομηλιάς.

Καταστροφές όμως σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της βόρειας Εύβοιας από την τεράστια πυρκαγιά. Εκτός από σπίτια, καταστράφηκαν και επιχειρήσεις, αγροτικές εκτάσεις και ατελείωτες εκτάσεις πυκνού δάσους,  σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα έγιναν στάχτη, ενώ χιλιάδες ζώα, οικόσιτα και μη, βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες.