Εμπρηστικός μηχανισμός εντοπίστηκε στο δάσος της Βαρυμπόμπης (Εικόνες)

Χιλιάδες στρέμματα στάχτης άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που πέρασε από τη βόρεια Αττική καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με τις αρχές να «βλέπουν» εμπρησμό πίσω από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, σύνεργα εμπρησμού βρέθηκαν την Παρασκευή στο δάσος της Βαρυμπόμπης και ερευνάται από την Αστυνομία αν κάποιοι σχεδίασαν να κάψουν από άλλο σημείο το δάσος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχές ψάχνουν αν υπήρχαν και σε άλλα σημεία σύνεργα εμπρησμού που χρησιμοποιήθηκαν από αγνώστους.

Όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες που παρουσιάζει το protothema.gr, εθελοντές βρήκαν κάτω από δέντρο τη συσκευασία ενημέρωσαν την Πυροσβεστική και στη συνέχεια την Αστυνομία. Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ειδοποιήθηκε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ) και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για φυτίλια, κερωμένα σπίρτα, βαμβάκι, σπάγγο και άλλα σύνεργα ικανά να προκαλέσουν εμπρησμό.

emprismos_varympompi-2

emprismos_varympompi

Στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων

Επισημαίνεται ότι, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων, στην Πάρνηθα παραμένουν όλες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Συνεχείς περιπολίες στα καμμένα

Οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στον ρυθμό της επόμενης μέρας, για την προστασία των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και την προστασία των υπολοίπων περιοχών της Αττικής από τυχόν απόπειρες εμπρησμών και κυρίως στα περιαστικά δάση, άλση κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί της ΓΑΔΑ πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ τη νύχτα μπήκε ενεργά στις περιπολίες και ο στρατός, για την επιτήρηση των καμμένων και τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων.

Από πλευράς αστυνομίας η επιτήρηση γίνεται με ένστολες περιπολίες αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος είναι και ο κόσμος που ενημερώνει άμεσα την αστυνομία για κάθε τι ύποπτο.

Εξαιτίας αυτού, έγιναν και οι τελευταίες τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς και συγκεκριμένα του 43χρονου στο Κρυονέρι προχτές, του 47χρονου χτες στο άλσος Πετρούπολης, ο οποίος είχε βάλει φωτιά σε 4 κάδους, αλλά και σε ένα θάμνο και έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής και την αλλοδαπή που επιχείρησε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως επίσης προχθές.