Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια-Εκκενώνονται Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, μάχη για να μην επεκταθεί στα κεντρικά το πύρινο μέτωπο

Με τον πύρινο εφιάλτη συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η Βόρεια Εύβοια, ενώ από νωρίς το πρωί της Κυριακής δίνεται μάχη για να μην ξεφύγει το  μέτωπο της πυρκαγιάς προς τα κεντρικά του νομού.

Το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτο προς την περιοχή των Γουβών με τον κίνδυνο για τα χωριά της περιοχής να είναι άμεσος. Λίγο πριν από τις 10.30 δόθηκε εντολή εκκένωσης προς την Ιστιαία για τους κατοίκους που βρίσκονται σε Πευκί, Αρτεμίσιο, Βουλίκι ή Γούβες.

«Αν βρίσκεστε σε Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία» αναφέρει το μήνυμα.

Παράλληλα, οι κάτοικοι Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού και της ευρύτερης περιοχής κλήθηκαν να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες για να προστατευθούν από καύτρες και καπνό:

Τα πύρινα μέτωπα στη Β. Εύβοια έχουν κυκλώσει τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

euvoia_pyrkagia_new

Το πρωί της Κυριακής σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Ακόμη 85 πολίτες μεταφέρθηκαν στο Ψαροπούλι με πλωτά μέσα

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

euvoia_ellinika__4_

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας- ΣΚΑΙ: Δύσκολα τα πράγματα στο βόρειο μέτωπο-Πλησιάζει χωριά

Δύσκολα είναι τα πράγματα στο βόρειο μέτωπο, πλησιάζει χωριά, τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Επεσήμανε πως δίνεται μάχη να μην ξεφύγει κάτω κεντρικά γιατί θα είναι καταστροφικό.

Ανέφερε πως μιλώντας με τον υπουργό υπάρχει ενημέρωση ότι έρχεται ικανός αριθμός εναέριων μέσων. «Τα περιμένουμε από λεπτό προς λεπτό ίσως δεν μπορούν να προσεγγίσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ωστόσο πως στο νότιο τμήμα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις τα πρώτα εναέρια μέσα.

Παράλληλα, δήλωσε πως σε περισσότερα από 2500 άτομα έχει προσφερθεί φιλοξενία είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους που έγιναν εκτάκτως και η μέριμνα για την επόμενη μέρα είναι η ελάχιστη οφειλή για αυτή την καταστροφή καθώς πάνω από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους.

«Τα μέτωπα είναι τεράστια οι χαμένες καταστροφές τεράστιες» είπε ενδεικτικά.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Δεν έχω εναέρια μέσα, δέχομαι μόνο κάτι sms εκκένωσης

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Γ. Κοντζιάς έκανε δραματική έκκληση μέσω του ΣΚΑΪ να έρθουν όλα τα πτητικά μέσα στην περιοχή καθώς οι φλόγες είναι μέσα στις Γούβες.

«Είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμα του. Είμαστε μόνοι μας» τόνισε και επεσήμανε πως είναι η 5η μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.

Όπως είπε μέχρι εκείνη την ώρα, λίγο μετά τις 7 το πρωί δεν είχε κάνει την εμφάνισή του κανένα εναέριο πυροσβεστικό μέσο.

«Δεν έχουν σηκωθεί τα εναέρια μέσα. Δέχομαι μόνο κάτι γελοία μηνύματα να δώσω εντολή εκκένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοντζιάς έκανε λόγο και για την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στα χωριά, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. «Είναι η χειρότερη μέρα, περιμένουμε την καταστροφή μας», όπως δήλωσε εκλιπαρώντας για βοήθεια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιστιαίας, ο κόσμος πάει εκεί που έχει κανονίσει η αυτοδιοίκηση να μεταφερθεί με ασφάλεια και πως δεν θρηνούμε θύματα γιατί οι κάτοικοι έχουν εμπειρία στις φωτιές. Όπως σημείωσε, πως το μέτωπο κινείται προς Ιστιαία.