Στον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού η φωτιά - Εκκενώσεις χωριών στην Εύβοια (Video)

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει πια η φωτιά στην Εύβοια, που έχει παραδοθεί στις φλόγες, για 4η ημέρα, με τον πύρινο εφιάλτη να συνεχίζεται ανεξέλεγκτος  και τη μεγάλη πυρκαγιά να έχει φτάσει πια στον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, στην βορειοκεντρική πλευρά, ενώ εκκενώνονται και τα Βασιλικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το evima,  συνεχώς εκκενώνονται χωριά και οικισμοί. Τα Βασιλικά  εκκενώθηκαν από το πρωί, καθώς η φωτιά έφτασε από νωρίς σε αυτό το χωριό.

Εκκενώνονται χωριά στην Εύβοια λόγω της πυρκαγιάς | Sofokleousin

Νωρίτερα ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, είχε δηλώσει στο evima το εξής: «Η φωτιά είναι μεγάλη και πέρασε και στον δικό μας δήμο. Έχουμε εκκενώσει τους οικισμούς της Κοκκινομηλιάς, του Κρυονερίτη, των Μηλεών, των Βασιλικών και της Τσαπουρνιάς».

Αυξάνονται τα πύρινα μέτωπα στη βορειοκεντρική Εύβοια - Νέες εκκενώσεις χωριών (βίντεο)

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική εισηγείται εκκένωση στον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Η φωτιά έχει περάσει από τη νύχτα την Αγία Άννα, φτάνοντας στη θάλασσα ως το Αιγαίο στην ανατολική πλευρά της βαριά  πληγείσας περιοχής.

Φωτιά στην Εύβοια: Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν 12 χωριά, απειλείται... | Ελλάδα Ειδήσεις

Εφιαλτική η κατάσταση – Δραματικές ώρες στην Εύβοια

Στη μάχη του απεγκλωβισμού πολιτών από παραλίες της Εύβοιας όπου έσπευσαν για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει το νησί έσπευσαν χθες βράδυ δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και ιδιωτικά σκάφη.

Στα κοινωνικά δίκτυα είχαν αναρτηθεί ήδη από χθες το βράδυ φωτογραφίες από την πύρινη κόλαση στην οποία διακρίνονταν άνθρωποι να έχουν βρει καταφύγιο στην παραλία της Αγίας Άννας, και στο νερό, μέχρι να φτάσουν τα πλωτά μέσα και να τους διασώσουν.

Έκκληση για βοήθεια από τον δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας καταγγέλλοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά στην Εύβοια δεν είναι αρκετές.

«Τη νύχτα κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δήμου είναι σημερινή», ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και τόνισε ότι κάηκε ολοσχερώς όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου. Τώρα η φωτιά έφτασε στην Στροφιλιά και κινείται προς την Τίρυνθο, όπως ενημέρωσε.

«Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… Oι παλιοί ξέρουνε το ίδιο το 1977 είχε επαναληφθεί αυτή η ίδια ιστορία. Από τότε έχει να γίνει τέτοια φωτιά, τώρα είναι χειρότερα από τότε», σημείωσε. «Δεν συνέδραμε κανένας, συνέδραμε ο κόσμος ο απλός που πολεμούσε μέσα στη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του χωρίς μέσα», είπε.

Φωτιά στην Εύβοια: Εικόνες «Αποκάλυψης» - Η πυρκαγιά σταμάτησε μόνο στη θάλασσα

Τρία τα κύρια μέτωπα φωτιάς – Ξεκίνησαν εναέριες ρίψεις για πυρόσβεση

Συνολικά 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν σήμερα τη μάχη στη βορειοκεντρική Εύβοια καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα φωτιάς αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

Το ένα μέτωπο στη δυτική πλευρά της φωτιάς κατεβαίνει από το Δρυμώνα προς τα Βασιλικά καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του και έχει φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη θάλασσα, στα Βασιλικά.

Το ίδιο μέτωπο κινείται και δυτικά προς τα χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και κυρίως από Αγδίνες προς Τσαπουρνιά, στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή έχουν ληφθεί μέτρα και για τα χωριά που βρίσκονται δυτικότερα από το Κρυονέρι, τη Μηλιά, και το Κυπαρίσσι χωρίς όμως να τα έχει πλησιάσει η φωτιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μεταξύ Στροφυλιάς και Αγίας Άννας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Το μέτωπο δε, που είναι ο κύριος, ο πιο μεγάλος φόβος τον αυτοδιοικητικών αλλά και των επιτελών της πυροσβεστικής στην περιοχή, είναι το ανατολικό που κινείται προς το χωριό Κήρινθος όπου προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη φωτιά να μην προχωρήσει προς το Μαντούδι.