Αγώνας δρόμου για να υψωθεί «τείχος» στη μετάλλαξη Δέλτα-Κίνητρα και υποχρεωτικότητα στον εμβολισμό για να πετύχουμε την ανοσία
Σε αγώνα δρόμου έχει εξελιχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει και να υψώσει «τείχος» απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, για να βελτιώσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας και να σώσει ότι μπορεί από την τουριστική σεζόν.
Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να πετύχουμε την ανοσία, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω κινήτρων και υποχρεωτικότητας να πείσει τους νέους αλλά και όσους διστάζουν για τη σημαντικότητα των εμβολιασμών, για να μπορέσει να κρατήσει τον τουρισμό και την αγορά σε ένα σταθερό ρυθμό.
Μάλιστα, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την Πέμπτη 22/7 το όριο των 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στο Σύστημα Υγείας, αφού πλέον οι εισαγωγές περιστατικών με κορωνοϊό αρχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα.
Ενόψει αυτής της πραγματικότητας, άμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς με στόχο να κλείσουν περισσότερα ραντεβού εμβολιασμού σε πολίτες κρίσιμων ηλικιακών ομάδων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη μετά τους υγειονομικούς, να ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων που πιθανόν να εξαναγκαστούν σε εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αν κρίνουμε απ’ τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Μάλιστα, τελευταία στιγμή, κι ενώ στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη πολιτική κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που νομοθετεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Απειλή για τους ανεμβολίαστους 40-60 ετών οι νέοι
Η κ. Παπαευαγγέλου κατά την χθεσινή ενημέρωση ανέφερε ότι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα αυτές τις μέρες είναι σε ύφεση. Αυτό που επείγει είναι ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 40 ετών, διότι έχουμε μετατόπιση σε μεγαλύτερες ηλικίες τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη αλλαγή σκηνικού που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες.
Όπως, άλλωστε, είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής : «Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα των ενηλίκων 40-60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται σήμερα στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στα σακίδια τους».
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι ένας στους τρεις στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν ακριβώς επειδή είναι γονείς παιδιών που θα γυρίσουν από τα νησιά. Για αυτό τον λόγο απηύθυνε έκκληση στους νέους να λάβουν μέτρα και κατά την επιστροφή τους ώστε να εμποδίσουν πιθανή διασπορά του ιού.
Σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 70% ενώ κάθε μέρα γινόταν περίπου 129 εισαγωγές τη μέρα. Συνολικά σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται πάνω από 1.000 άτομα, ανέφερε.
«Τρομακτικός» ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα
Την έντονη ανησυχία του για το ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρμουμανέας, μιλώντας για «μία πανδημία των ανεμβολίαστων».
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνοντας πως «ήδη είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε ακόμα ότι είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ, καθώς ο εμβολιασμός σώζει ζωές.
Κίνητρα σε γιατρούς, φαρμακοποιούς για να αυξήσουν τα ραντεβού εμβολιασμού
Ο πρωθυπουργός από την Χαλκίδα, αναφέρθηκε στο πλαίσιο των κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς με στόχο να κλείσουν περισσότερα ραντεβού εμβολιασμού σε πολίτες κρίσιμων ηλικιακών ομάδων, προανήγγειλε από το νοσοκομείο Χαλκίδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα πολλαπλά εργαλεία πειθούς των καχύποπτων απέναντι στα εμβόλια και στην ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης μιας «πανδημίας ανεμβολίαστων».
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμα και σήμερα, κάνοντας ειδικά μνεία στις ηλικίες 40 έως 60 ετών, τα παιδιά των οποίων – όπως είπε – κάνουν διακοπές αυτή την περίοδο στα νησιά και πιθανόν με την επιστροφή τους να φέρουν τον ιό στο σπίτι.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση της νομοθετικής ρύθμισης την οποία σήμερα ψηφίσαμε στη Βουλή και ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό πια θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς τους αλλά και απέναντι στον όρκο του Ιπποκράτη που έχουν δώσει να βάζουν πάνω από όλα τη φροντίδα της υγείας των ασθενών τους».
Έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία δραματική έκκληση ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν άμεσα καθώς, όπως εξήγησε, αν ένας δάσκαλος στο δημοτικό νοσήσει, το σχολείο θα κλείσει για 1 – 2 εβδομάδες. «Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο».
Έσπασε το «φράγμα» των 10.000.000 εμβολιασμών
Η χώρα μας ξεπέρασε την Πέμπτη 22.07.2021, το όριο των 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με το τείχος ανοσίας να «χτίζεται» σταδιακά, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στον φονικό ιό, έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.