Γώγος: Το σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως θα συμβεί αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα

Στη διευκρίνιση ότι θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με επιτάχυνση εμβολιασμών, προχώρησε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Το σενάριο για 18.000 κρούσματα (ημερησίως) δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στόχος είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

Σχετικά με το πως θα επιδράσει η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στο σύστημα Υγείας , ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς».

« Η μέση ηλικία νόσησης είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση, 10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες… Θα πρέπει να προσέξουμε, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο», τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με μελέτη της 10ης Ιουνίου του ECDC που επικαλέστηκε ο κ. Γώγος, η μετάδοση του ιού εξαρτάται από την άρση των μέτρων και ποσό γρήγορα γίνεται, τη μεταδοτικότητα, το βαθμό κάλυψης των εμβολίων για τον ιό και κυρίως από τον αριθμό της εμβολιαστικής κάλυψης.

« Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, η λύση είναι η μεγίστη εμβολιαστική κάλυψη με 85% για το τείχος ανόσιας με δεδομένη τη μεταδοτικότητα των στελεχών που επικρατούν. Μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Αναφορικά με τα άτομα 50 ετών και άνω, σημείωσε ότι το 35% όσων δεν είχαν εμβολιαστεί έχει γίνει 25% και θέλουμε να γίνει ακόμα μικρότερο με ασφαλέστατα και πολύ αποτελεσματικά εμβόλια κατά του ιού.