Αύξηση κρουσμάτων κατά 76% σε μια εβδομάδα - Μέσα στο Καλοκαίρι το 4ο κύμα

Οι ειδικοί φοβούνται και πλέον το λένε ανοιχτά,  πως θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα Ιουλίου και ξεκαθαρίζουν πως πια δεν μιλάμε για τέταρτο κύμα το Φθινόπωρο, αλλά για μέσα στο Καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Κυριακή 4 Ιουλίου κατεγράφη αύξηση 76% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες τρόμαξαν. Το Σάββατο καταγράφηκαν 1.001 νέα κρούσματα, ενώ την Κυριακή 619 και χθες 801 αριθμός μεγάλος αν σκεφθεί κανείς ότι ήταν Δευτέρα, μέρα που συνήθως τα κρούσματα είναι χαμηλά λόγω των κλειστών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηριών. Ήδη οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τα 2.000 έως το τέλος του Ιουλίου.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφεραν ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του τέταρτου κύματος, αλλά είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε με τον μαζικό εμβολιασμό. Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα. «Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος. Το τι σημαίνει αυτό, έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να έχουμε 2.000 μέχρι τέλος του μήνα. «Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία».

Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Να εμβολιαστούν οι ηλικίες 15-30 ετών

Ανησυχητική είναι και η εκτίμηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος μιλώντας στο iefimerida.gr χθες έκανε λόγο για επικράτηση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα στη χώρα μας, σε ποσοστό άνω του 70% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τόνισε μάλιστα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ερχομού ενός νέου, 4ου επιδημικού κύματος που θα «χτυπήσει» νέους σε ηλικία και στην πλειονότητά τους όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Το στέλεχος «Δέλτα» έχει επικρατήσει σε ποσοστό 15% σε κάποιες περιοχές
Όπως αποκάλυψε στο iefimerida.gr, βάσει της εμπειρίας από την επικράτηση του στελέχους «Άλφα» (βρετανικό) οι υπολογισμοί της επιστημονικής του ομάδας υποδεικνύουν την εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα» σε ένα ποσοστό 5-15% σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Η πλημμελής γονιδιωματική επιτήρηση σε τυχαιοποιημένα δείγματα δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα σε επίπεδο χώρας. Μια πρώτη εκτίμηση, με ελλιπή όμως στοιχεία, μας υποδεικνύει ένα ποσοστό 0,5-1,5% σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν ισχύει αυτό αναμένεται εντός δυο μηνών η επικράτηση του στελέχους σε ποσοστό πάνω από 70%», αναφέρει.