Απάντηση Μενδώνη για πτώση του πίνακα του Πικάσo: «Κακώς συνέβη-Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ντεκόρ κάποιας φιέστας»

Αναφορικά με την εξιχνίαση της «κλοπής του αιώνα» και την αρπαγή τριών έργων τέχνης, ανάμεσά τους και έργο του Πάμπλο Πικάσο, μίλησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας παράλληλα και για την πτώση του ανεκτίμητης αξίας πίνακα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, η κυρία Μενδώνη τόνισε «ότι ισχύουν όσα έχει ανακοινώσει η Αστυνομία αναφορικά με την υπόθεση και ότι ο καθένας μπορεί να έχει μια άλλη άποψη, αλλά τα στοιχεία που γνωρίζουμε για την υπόθεση είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί».

Η κ. Μενδώνη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι κατά την γνώμη της «δεν είναι “καθυστερημένη” η επιτυχία της Αστυνομίας, καθώς και στις διεθνείς κλοπές, χρειάζεται μια δεκαετία για να αποκαλυφθούν όλα τα δεδομένα σχετικά με κλοπές έργων Τέχνης».

Δίνοντας απάντηση στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση της εύρεσης των πινάκων, η υπουργός σημείωσε τα εξής: «Την ώρα που έγινε η συνέντευξη του κ. Χρυσοχοΐδη και η δική μου, δεν υπήρχαν οι πίνακες στον χώρο και ξέρω πολύ καλά ότι η φωτογράφιση έγινε προηγουμένως και επομένως δεν καταλαβαίνω την επίκληση του ντεκόρ».

Σχολιάζοντας το αν υπήρξε πιστοποίηση των έργων που βρέθηκαν η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι «σε κάθε τέτοια περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία έχει ειδικούς που να πιστοποιούν την γνησιότητα έργων Τέχνης ή αρχαιοτήτων» και ότι έχουν γίνει όλα όσα προβλέπονται.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤ1 - ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Η ίδια ανέφερε παράλληλα ότι «οι πίνακες ακόμη βρίσκονται εκτός Εθνικής Πινακοθήκης, μέχρι να αποφανθεί ο Εισαγγελέας πότε θα μπορέσει να τους παραλάβει η Εθνική Πινακοθήκη. Αύριο αναμένεται κλιμάκιο της Εθνικής Πινακοθήκης να παραλάβει τους πίνακες και να τους μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της, ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησης που τυχόν χρειάζονται».

Αναφορικά με την στιγμή, κατά την διάρκεια της συνέντευξης, κατά την οποία ο πίνακας του Πικάσο έπεσε στο πάτωμα, ενώ όσοι έρχονταν σε επαφή μαζί του τον άγγιζαν με γυμνά χέρια, η κ. Μενδώνη είπε ότι «κακώς συνέβη, δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν καλό αυτό που έγινε, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ντεκόρ κάποιας φιέστας».

Ερωτηθείσα για αναφορές περί ύπαρξης πληροφοριοδότη που οδήγησε στην εξιχνίαση της «κλοπής του αιώνα», η Υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι «από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού δεν γνωρίζουμε να υπήρξε πληροφοριοδότης ούτε υπήρξε αμοιβή και από όσο γνωρίζω και από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ισχύει το ίδιο».