Σε ποιους διατίθενται ακόμα Self Test - Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου

Απαλλαγμένοι από τη διενέργεια self test θα είναι από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19. Αυτό αποφάσισαν οριστικά στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν χθες οι κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος με αντιπροσωπείες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και ο υφ. παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας με τους αντιπροσώπους των συλλόγων με αντικείμενο συζήτησης τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος επανέλαβαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να επιτευχθεί πιο γρήγορα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Σε ποιους θα διατίθενται τα self test

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), οι κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος ζήτησαν τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Μάλιστα, για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

Υπενθυμίζεται ότι την εξαίρεση των εμβολιασμένων είχε ήδη βάλει στο τραπέζι ο κ. Σκέρτσος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το περασμένο Σάββατο.

«Τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing.

Συνεπώς, θα περιορίσουμε και τη διάθεση των test αυτοδιάγνωσης, από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, πρόσφατα στην τηλεόραση του Mega.