Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα σε Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία - Τι έπεσε στην Έκθεση
Ο Σείριος του Νίκου Γκάτσου και το αύριο μετά την πανδημία...
Με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία άνοιξε σήμερα η αυλαία για τις Πανελλήνιες 2021, με τις εξετάσεις να πραγματοποιούνται κάτω από ειδικές συνθήκες (self test, μάσκες κ.λπ.) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί από το υπουργείο Παιδείας έγιναν γνωστά τα θέματα που έπεσαν για τους φετινούς υποψηφίους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021.
Δείτε τα θέματα στην ιστοσελίδα του υπουργείου ΕΔΩ.
Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) σχολίασε τα θέματα που «έπεσαν» ως εξής: «Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο»
Ο Νίκος Γκάτσος και το μέλλον μετά την πανδημία…
Το θέμα της Έκθεσης για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών λυκείων αφορά φυσικά στους νέους και στο πώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μετά την πρωτόγνωρη για τις εν ζωή γενιές της ανθρωπότητας, πανδημία, ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε ως κλειδί την αναφορά σε ποίημα του μεγάλου Νίκου Γκάτσου.
Αναλυτικά το θέμα της Έκθεσης στις Πανελλήνιες 2021:
Σε μια νεανική ιστοσελίδα δημοσιεύονται τα Κείμενα 1 και 2 και καλείσαι, αφού τα μελετήσεις, να απαντήσεις με ένα άρθρο (350-400 λέξεις), στην ίδια ιστοσελίδα, στα παρακάτω ερωτήματα:
α) Με ποια εφόδια πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον κόσμο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που περιγράφονται στην παράγραφο 2 του Κειμένου 1;
β) Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις, κατά τη γνώμη σου, θα μπορούσατε εσείς οι νέοι να βελτιώσετε τον κόσμο;
Τα επόμενα μαθήματα
Μετά την εξέταση στις Πανελλήνιες 2021 στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, οι υποψήφιοι την Τετάρτη (16/6) θα εξεταστούν στα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού. Συγκεκριμένα, η ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστεί στα Αρχαία Ελληνικά, οι ομάδες Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στα Μαθηματικά, ενώ η ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας στο μάθημα της Βιολογίας.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης για τις Πανελλήνιες 2021 έχει οριστεί η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Ποια μέτρα ισχύουν για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις
Σημειώνεται ότι φέτος, υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα στις Πανελλήνιες 2021 αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό test (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.
Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων 2021, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από τα εξεταστικά κέντρα.