Παπαευαγγέλου: Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας

«Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας, αν και υπάρχει ύφεση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Η περιπέτεια δεν έχει λήξει κι ούτε θα λήξει σύντομα, το εφετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό».

Τα παραπάνω δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας και κάλεσε τους νέους ανθρώπους, κάτω των 40 ετών, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Η κα. Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στα 36 έτη διότι «η διασπορά συνεχίζεται στα νεότερα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», σημειώνοντας ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών λόγω του εμβολιασμού.
«Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται αφορά σε ανεμβολίαστους ανθρώπους», είπε και υπενθύμισε ότι «περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid».

Ο μέσος κυλιόμενος όρος βρίσκεται στους 13 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμού, «βρισκόμαστε στο μισό από τα μέσα Απριλίου».

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων καταγράφεται στα 36 έτη και εξηγώντας αυτό, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε: «Η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», σημειώνοντας ότι αποδίδεται επίσης στη μείωση των κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών λόγω του εμβολιασμού.

Τα ενεργά κρούσματα είναι άνω των 13.500, αλλά υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, όπως και οι εισαγωγές νέων κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή 2.200 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης 30.000 κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί από τα self tests

Σχεδόν 30.000 κρούσματα κορωνοϊόυ  κυρίως σε ασυμπτωματικούς ασθενείς εντοπίστηκαν από τα 15,5 εκατομμύρια self tests που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των θετικών διαγνώσεων συνεχίζει να μειώνεται, είπε και πρόσθεσε ότι «πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της επιδημίας, όμως η πορεία είναι εύθραυστη».

Αναφερόμενος στη Βρετανία είπε ότι η μικρή αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία συνδέεται με το στέλεχος Δ (ινδική μετάλλαξη) καθώς και με το γεγονός ότι στις νεαρότερες ηλικίες -τις πιο δραστήριες κοινωνικά ομάδες- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο εμβολιασμός.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι το στέλεχος Δ καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.