Θεοδωρίδου: Καμμία αλλαγή στις ηλικιακές συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν άλλο εμβόλιο αν θέλουν

Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια για το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά οι γυναίκες ηλικάις 30-49 ετών μπορούν να επιλέξουν αν επιθυμούν mRNA εμβόλιο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σημερινής ενημέρωσης από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Εμβολιασμών.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες ηλικίας 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν λόγω θρόμβωσης από την COVID-19 το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν.

H Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή», τόνισε.