Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ονόματα στην Ελλάδα;

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα πιο δημοφιλή ονόματα ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος και η Μαρία.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, περίπου το 8,3% των ανδρών στην Ελλάδα ονομάζεται Γιώργος, με το ίδιο εκατοστημόριο (8,3) των γυναικών που ονομάζονται Μαρία, με τον Ιωάννη (ή Γιάννη) δεύτερο για τους άνδρες στο 6,5% και την Ελένη για γυναίκες ή κορίτσια, στο 5,2%.

Ο Δημήτρης, με 6,4% ήταν το τρίτο μεγαλύτερο όνομα, ενώ για τις γυναίκες η Αικατερίνη ή η Κατερίνα ήταν στην 3η θέση με 3,7%. Τέταρτος για τα αρσενικά είναι ο Κωνσταντίνος ή ο Κώστας, με 6%, ενώ για τα θηλυκά είναι η Βασιλική, στο 3,2%. Ο Νικόλαος ήταν πέμπτος μεταξύ των ανδρών, με 5,7 τοις εκατό και η Σόφια, με 2,3 τοις εκατό μεταξύ των γυναικών.

Τα ελληνικά ζευγάρια συχνά επιλέγουν να ονομάσουν τα παιδιά τους με το όνομα των παππούδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες στις οικογένειες για το ποιανού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι από τη στιγμή που η εξάπλωση του Χριστιανισμού των Ελλήνων σταδιακά απομακρύνθηκε από την επιλογή αρχαίων ελληνικών ονομάτων, όπως Σωκράτης, Πλάτωνας και Αριστοτέλης, αν και σήμερα δεν λείπουν εντελώς από τον πληθυσμό.