Προς Μέγαρα το πύρινο μέτωπο: Μήνυμα από το 112 & εκκένωση & άλλων οικισμών

Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες, που γίνονται ώστε να περιοριστεί η πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας, με τις επόμενες ώρες, να είναι κρίσιμες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο καπνός σκέπασε αρκετές περιοχές της Αθήνας, αλλά και ορισμένων νήσων, με τους πολίτες να αντικρίζουν ακόμη και στάχτες στις αυλές και τα μπαλκόνια τους.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/akropoli-staxti.jpg.webp?itok=nFUah6rt

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Φωτιά στον Σχίνο- Μήνυμα sms από το 112: Απομακρυνθείτε άμεσα προς... | Ελλάδα Ειδήσεις

Το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Μαΐου, καθώς η φωτιά κινείται προς τα Μέγαρα, ο δήμαρχος της περιοχής, Γρ. Σταμούλης, ζήτησε να εκκενωθούν όλες οι γύρω περιοχές.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/megara-.jpg.webp?itok=JlutBtSE

Εκκενώνονται οικισμοί στα Μέγαρα – Το Μήνυμα-Συναγερμού από το 112

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερώσει κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων να απομακρυνθούν από το σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από χτες το βράδυ στο Σχίνο Λουτρακίου και είναι σε εξέλιξη στα Γεράνεια.

Με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 ενημερώνονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι, Δερβένι, ‘Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα.

Όπως διευκρινίστηκε η απομάκρυνση των κατοίκων γίνεται προληπτικά, ύστερα και από αίτημα του δημάρχου Μεγαρέων, καθώς γύρισαν οι άνεμοι σε βορειοδυτικούς, με ραγδαία αύξηση της έντασης  και κατευθύνουν την φωτιά προς τους συγκεκριμένους οικισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αυτή την στιγμή, κυρίως από τον πολύ πυκνό καπνό.

Η φωτιά καίει αυτή την ώρα ένα πολύ πυκνό πευκοδάσος, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατευθύνεται προς καμένη περιοχή, γι’ αυτό υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να ανακοπεί η ορμή της από τις πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Το μήνυμα έκκληση της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων οικισμών πέριξ των Μεγάρων, προτρέπει τους κατοίκους, από τους προαναφερόμενους οικισμούς, που έχουν λάβει ειδοποιήσεις, να πηγαίνουν στα Μέγαρα.

Το μήνυμα από το 112

«Προσοχή! Λόγω των ισχυρών ανέμων και της δυσμενούς εξελίξεως της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Γεράνεια, πρέπει άμεσα να εκκενωθούν όλες οι περιοχές από τον αέρα μέχρι τα Μέγαρα, Αέρας, Χάνι,Τούτουλη, Ζάχουλη, Πεύκενεας, Μαυρατζας κλπ», όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Μαίνεται η φωτιά στην περιοχή των Μεγάρων: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών | AgrinioPress

Αποπνικτική η κατάσταση στα Μέγαρα και μάλιστα στους κατοίκους στάλθηκε και μήνυμα από το 112.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/186498432_518474559335284_329422646231693692_n.jpg.webp?itok=ystXQe63

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: «Λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές».
112