Ναι στη χαλάρωση μέτρων, όχι στον εφησυχασμό: Οι έλεγχοι θα αυξηθούν

Η πανδημία δεν τελείωσε, ο κορωνοϊός, είναι ακόμα εδώ και αυτή η απλοική διαπίστωση, είναι κάτι που όλοι οφείλουμε να έχουμε κατά νου, ειδικά τώρα που η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων τόνωσε ψυχολογικά όλους μας, αλλά και επαναφέρει τις ζωέςμας και εν καιρώ την οικονομία σε πιο ομαλή πορεία.

Στην κυβέρνηση και τους ειδικούς προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό από την Παρασκευή με το τέλος του lockdown.

«Το άνοιγμα δεν είναι εφησυχασμός», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν πως η ανάγκη των πολιτών να βγουν από το σπίτι, να πάνε για ψώνια, να πάνε καφέ ή για φαγητό έξω, να κάνουν μία εκδρομή στο εξοχικό ή σε κάποιο κοντινό προορισμό σχηματίζουν μία εικόνα πως για κάποιους η πανδημία τελείωσε με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Ωστόσο η συμπεριφορά χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων, όπως συνωστισμός σε καφέ και μπαρ, η μη χρήση μάσκα και η κατάργηση των αποστάσεων εγκυμονεί κινδύνους με τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό, καθώς ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στην κοινωνία και μπορεί να υπάρξει διασπορά.

Εντατικότεροι έλεγχοι και επιβολή προστίμων, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα

Στην προσπάθεια να μην γίνουν βήματα πίσω, ειδικά τώρα που ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά η οικονομία και η χώρα σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα παραμείνει σε επιφυλακή προκειμένου να διαφυλάξουν ότι θα τηρούνται τα μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς (εργασία, καταστήματα, υπηρεσίες κλπ), σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στο αυτοκίνητο και μάλιστα προβλέπεται πρόστιμο για τους παραβάτες. Αντιστοίχως παραμένει σε ισχύ και το ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων από τις 00:30 έως τις 5:00.

Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο να αποφευχθούν τυχόν τοπικά lockdown

Από τη μία πλευρά οι ειδικοί ανησυχούν για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ενώ ζητούν ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας προκειμένου αποφευχθούν τοπικά lockdown, όπως στην περίπτωση της Καλύμνου, καθώς η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων έως και τη Δευτέρα 24-05-2021.

Έλεγχοι και πρόστιμα το Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Συνολικά 72.911 έλεγχους διενήργησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Σάββατο και καταγράφηκαν 278 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.400€, πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε οχτώ (8) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (56.736).

Οι κυριότερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν για τα εξής:

  • Μη χρήση μάσκας & Μη τήρηση αποστάσεων.
  • Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης, (για νυχτερινές μετακινήσεις εργαζομένων).
  • Μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Χρήση μουσικής και μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η αστυνόμευση θα ενταθεί, καθώς καραδοκεί και η εγκληματικότητα

Παράλληλα οι αρχές επισημαίνουν, πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μπορεί δυστυχώς να φέρει αύξηση σε κρούσματα εγκληματικότητας, γι αυτό και η αστυνόμευση θα ενταθεί.