Πιθανόν να εμβολιάζονται & τα παιδιά από τον Σεπτέμβριο

«Έχουμε μπει στη φάση με πάνω από 100.000 σχεδόν ημερήσιους εμβολιασμούς και αυτό θα συνεχιστεί όλο τον Μάιο», δήλωσε σήμερα Πέμπτη 13 Μαΐου 2021,  ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Θεμιστοκλέους, πρόσθεσε: «Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε εμβολιάσει το 70% των άνω των 60, έτσι ώστε στο τέλος Μαΐου να πάμε και στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικιακές ομάδες 30-44 και προς τα τέσσερα εμβόλια και τον Ιούνιο, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε για όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο εντός του καλοκαιριού από μέσα Ιουνίου μέχρι τέλος Ιουλίου, πιθανότατα, θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας.

Για το εμβόλιο της Astrazeneca, είπε ότι «665.000 πολίτες έχουν κάνει το συγκεκριμένο σκεύασμα και έχουμε επάρκεια και για τις δεύτερες δόσεις και για όσες πρώτες έχουν προγραμματιστεί όποτε δεν τίθεται κανένα θέμα ανησυχίας».

Για το 2021 η εταιρεία είναι δεσμευμένη από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει να μας παραδώσει 7,2 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τέλος της χρονιάς, επισήμανε.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer που εγκρίθηκε για τα παιδιά από 12 ετών και άνω στις ΗΠΑ, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στην Ευρώπη αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τέλος Μαΐου.

«Εμείς επιχειρησιακά θα ακολουθήσουμε την προτεραιοποίηση και θα προσθέσουμε άλλα τρία έτη, το 12-15 καθώς το εμβόλιο ήταν εγκεκριμένο για τους 16-18», είπε χαρακτηριστικά.

Από τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να εμβολιάζονται και τα παιδιά, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για τους κατοίκους στα νησιά, πρόσθεσε, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι θέλουν σε όλα τα νησιά, με εξαίρεση το μεγαλύτερο νησί της χώρας, την Κρήτη.

Κοντογεώργης: Έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις τόσο στα self tests όσο και στον εμβολιασμό των παιδιών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών σημείωσε ότι στο τέλος Μαΐου αναμένεται έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της Pfizer, και εφόσον αυτό επαληθευτεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και στον εμβολιασμό την συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, τόνισε πως τον Ιούνιο «θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε με δωρεάν self tests όσες δραστηριότητες ανοίγουν και εφόσον υπάρχει επάρκεια, με βάση και τις παραδόσεις, θα καλύψουμε μέσα στον ίδιο μήνα και τον γενικό πληθυσμό». Όπως εξήγησε, οι αυξημένες απαιτήσεις για διπλούς ελέγχους που εισηγήθηκε και η επιτροπή των ειδικών, πήγαν πίσω τον αρχικό σχεδιασμό.