«Άνοιγμα» στις μετακινήσεις από τις 14 Μαΐου: Πώς θα ταξιδεύουμε σε νησιά και νομούς-Πότε θα απαιτείται αρνητικό τεστ

Μετά το άνοιγμα των σχολείων, σταδιακά οδηγούμαστε προς επιστροφή σε μια κανονικότητα, και την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε σήμερα ο ΣΚΑΪ, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτραπούν από την Παρασκευή 14/5 στις 6 το πρωί, μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδέχεται να υπάρξει διαφοροποίηση στις προϋποθέσεις για τα ταξίδια στην ενδοχώρα και για τα ταξίδια στα νησιά.

Όσον αφορά την μετακίνηση στην ενδοχώρα, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Για  την μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

«Τέλος» στην αποστολή sms-Παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπει οριστικό τέλος στην υποχρέωση αποστολής SMS για μετακινήσεις στο 13033 και για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032. Παράλληλα, σταματά το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα προσέρχονται ελεύθερα στα καταστήματα.

Παρατείνεται επίσης το ωράριο κυκλοφορίας κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενδεχομένως και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Πώς θα εισέρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην χώρα μας είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Επισημαίνεται ότι το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.