Στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία με το εμβόλιο της Astrazeneca αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.
Στην Βρετανία, η σύσταση για τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca ήταν από 30 ετών και άνω και ανέβηκε στο 40 ετών, ενώ στη Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω.
“Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση”, είπε ακόμα και συνέχισε: “Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και τη σύσταση ότι η β’ δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται”.
Στη συνέχεια η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη στη Βρετανία για το ενδεχόμενο mix and match, δηλαδή να χορηγείται διαφορετικό εμβόλιο σε α’ και β’ δόση, τονίζοντας πως για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης.
Όσοι έχουν αναρρώσει από covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί μπορούν 2 εβδομάδες μετά τη νόσηση ή την 2η δόση, μορούν να αιμοδοτήσουν, όπως διευκρίνισε η κα. Θεοδωρίδου.
Η κα. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στον εμβολαισμό των παιδιών είπε ότι όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές. Υπάρχουν μελέτες από τη Pfizer που αναμένουν την έγκρισή τους για παιδιά από 12 ετών.
Ωστόσο, πάντα η προσέγγιση για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες.
«Ναι μεν σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών, αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά
Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων», είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.