Επιτυχές το crash test της εστίασης: Τι ακολουθεί - Πότε καταργείται το SMS

Επιτυχές και σίγουρα τονωτικό για τον κλάδο, αλλά και τη συνολική ψυχολογία,  ήταν το άνοιγμα της εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα, στην Ελλάδα και πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την άρση των υπόλοιπων περιορισμένων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με κύρια ανάμεσά τους, εκείνα των SMS και των μετακινήσεων.

Αποστάσεις, self tests, χρήση αποκλειστικά εξωτερικών χώρων και τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων συνέβαλαν στο άνοιγμα των επιχειρήσεων, μετά από έξι μήνες παρατεταμένου «λουκέτου».

Οι επιχειρηματίες της εστίασης που είχαν προετοιμαστεί το προηγούμενο διάστημα ανταμείφθηκαν καθώς αρκετά ήταν τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ σε όλη τη χώρα που γέμισαν από πελάτες. Σε πολλά καταστήματα εστίασης μάλιστα τα τηλέφωνα για κρατήσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και μέρες. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές οι κρατήσεις για χθες άγγιξαν ακόμα και το 80%.

Τι πρόκειται να ακολουθήσει

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα 3 Μαΐου, σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.

Πότε αναμένεται να καταργηθούν τα SMS

Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών.

Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα.

Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις όποιες μετακινήσεις και δραστηριότητές μας.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ ισχύει πάντα και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και επομένως η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μ.μ. και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.