Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα συγκεντρώνει η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου στη συνεδρίαση της, εκτάκτως τη Τετάρτη, να προχωρήσει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, που όπως όλα δείχνουν προχωρά με εσπευσμένο τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και με τα έως τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση του σταδιακού ανοίγματος από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ενώ οι πιο συγκρατημένοι προτείνουν τη 12η Απριλίου, ως ασφαλέστερη ημερομηνία.
Προτεραιότητα δίνεται πάντως στο λιανεμπόριο, προκειμένου να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων (Γυμνάσια-Λύκεια) ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις.
Η όποια χαλάρωση των μέτρων αποφασισθεί τελικά, αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση και την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον μήνα που έρχεται
- Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 5η Απριλίου. Στόχος είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο που μένει να φανεί εάν θα είναι καθολικό, όπως θα ήθελε το υπουργείο Ανάπτυξης και ο εμπορικός κόσμος, ή θα γίνει σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του τηλεφωνικού ραντεβού (click inside). Μία σκέψη είναι να εφαρμοστεί την πρώτη εβδομάδα το click inside και από τις 12 Απριλίου να απαιτείται μόνο η αποστολή του κενού μηνύματος στον κωδικό 13032, η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές ψώνια για τρεις ώρες, μία φορά την ημέρα.
- Μέσα στον Απρίλιο, αν και πιθανότατα μετά τα μέσα του μήνα, σχεδιάζεται και το πολυπόθητο άνοιγμα εστιατορίων και καφέ. Η εστίαση θα λειτουργήσει στην πρώτη αυτή φάση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους μόνο με τις απαιτούμενες αποστάσεις ή/ και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΟΕΣΕ θα ζητήσει να ισχύσει ο ένας μόνο από τους δύο περιορισμούς, αφού και οι δύο μαζί σημαίνουν λειτουργία στο 30% της δυναμικότητας.
Τα Self Tests είναι κλειδί για την επανεκκίνηση & τη λειτουργία της αγοράς
Και στις δύο περιπτώσεις εξετάζονται ήδη αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό. Στην περίπτωση του λιανεμπορίου, για το ελεγχόμενο άνοιγμα θα προβλέπεται η συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ (self test), όπως είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, τονίζοντας ωστόσο πως η σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή.
Όπως όλα δείχνουν, αν προκριθεί το άνοιγμα των καταστημάτων η αρχή αναμένεται να γίνει με τη μέθοδο του click away, μία μέθοδο, που κατά τους εμπορικούς συλλόγους, δεν αποτελεί πάντως κανονικό άνοιγμα.
Σημειώνεται δε, πως μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμποuλίδης, σημείωσε: «Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική για τα επόμενα βήματα. Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις , με τα στοιχεία των διασωληνωμένων. Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα».
«Είναι προτιμότερο να κερδίσουμε υγειονομικό χώρο και να ανοίξουμε, παρά να ανοιγοκλείνουμε», είπε ο κ. Σταμπουλίδης και χαρακτήρισε «λάθος να μπούμε σε ημερομηνίες» γιατί δεν θα βοηθήσει «όσο όλοι περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία», σημείωσε.
Υποχρεωτικά τα self test για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ήδη από την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις.
“Στόχος είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα με προτεραιότητα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 29 Μαρτίου στο MEGA, υπογράμμισε ότι την Παρασκευή υπήρξε συζήτηση με την Επιτροπή και παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου για το άνοιγμα, αρχικά των γυμνασίων και των λυκείων.
Το «κλειδί» για να ανοίξουν τα σχολεία αναμένεται να είναι τα self test, τα οποία, όπως ήδη ανακοινώθηκε, θα είναι υποχρεωτικά για μια σειρά επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων.
Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο ελέγχου, θα είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός, προσέθεσε, «θα κάνει self test το πρωί της Δευτέρας και αν βγαίνει αρνητικό θα πηγαίνει στο σχολείο κανονικά».
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα κάνει στη συνέχεια μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό.
Προσπαθούμε – όπως είπε – να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν χάσει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους της πρωτοβάθμιας.
«Δεν θα γίνουν μαθήματα την περίοδο του Πάσχα»
Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαθήματα την περίοδο του Πάσχα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους εντός του Ιουνίου.
«Θέλουμε να επιμηκύνουμε όσο το δυνατόν τη δια ζώσης εκπαίδευσης» υπογράμμισε.
Τα σενάρια για τις προαγωγικές εξετάσεις
Η κ. Κεραμέως ρωτήθηκε και για το θέμα των προαγωγικών εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια. «Δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας χρειαστεί.
Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Είναι ένα από τα σενάρια που υπάρχουν να μην γίνουν και πάλι οι προαγωγικές όπως και πέρυσι».
Ο Τουρισμός
Όσο για τον τουρισμό, ο κλάδος καλείται να δώσει σκληρή μάχη με στόχο το 50% των τουριστών και εισπράξεων του 2019. Ο στόχος αυτός βεβαίως εξαρτάται άμεσα από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει ο εμβολιασμός όχι μόνο μέσα στη χώρα, αλλά και στις αγορές από τις οποίες διεκδικούμε τουρίστες.
Η τουριστική συμφωνία με το Ισραήλ, αλλά και η επιδίωξη να κλείσουν ανάλογες συμφωνίες με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι η Σερβία, κάνουν το υπουργείο Τουρισμού να ελπίζει σε πιλοτικό άνοιγμα μέσα στον Απρίλιο.
Ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη για την σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από Ε.Ε., ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Σερβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με τελικό στόχο το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από τις 14 Μαΐου.