Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες από τους υγειονομικούς για μη εμβολιασμό - Συνεχίζονται οι έρευνες για το εμβόλιο της AZ

«Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca συσχετίζεται απολύτως με περιστατικά θρομβώσεων ή με ένα σπάνιο συνδυασμό θρόμβωσης και διάχυτης αγγειακής πήξης», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο πλαίσιο της προληπτικής αναστολής των εμβολιασμών σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. με το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), συνεχίζοντας κανονικά την εμβολιαστική διαδικασία και με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αναφερόμενη σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις είπε συυγκεκριμένα ότι «ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών.

Από τις 18 αυτές περιπτώσεις, η πλειονότητα αφορά σε γυναίκες μικρότερες των 55 ετών.

Παρά, λοιπόν, τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους. Το συμπέρασμα όμως είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και θρόμβωσης».

Όλα τα εμβόλια έναντι της Covid 19 προστατεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από άλλες ασθένειες, πρόσθεσε και εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να συσχετίζονται καταστάσεις που οδηγούν σε θάνατο με το εμβόλιο.

Η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμη και από άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

«Ο εμβολιασμός για να βγούμε από αυτή την λαίλαπα είναι η μόνη λύση», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στα ποσοστά εμβολιασμών των υγειονομικών.
«Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς μας ανησυχούν πολύ. Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νοσούν εμβολιασμένοι ακόμη και μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά αυτές σε ποσοστό δεν ξεπερνούν το 0,2%. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να εγείρεται ως δικαιολογία, για να μη διενεργούνται εμβολιασμοί.

Θεμιστοκλέους: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού για την Εμβολιαστική Ομάδα Α

«Το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου εμβολιασμένων με την πρώτη δόση αναμένεται να υπερβούμε αύριο» ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και έδωσε τα εξής στοιχεία:

  • 29.000 εμβολιασμοί διενεργήθηκαν τη Δευτέρα
  • 1.464.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία»
  •  993.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη μία δόση εμβολίου (ποσοστό 9,74%)
  • 415.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Από την προηγούμενη Παρασκευή έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.000 ραντεβού για ανθρώπους με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Εμβολιαστική Ομάδα Α).
Από την Τετάρτη, 31.03.2021, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α. Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Την Παρασκευή 26.03.2021, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και μετά από κάποιες μέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 65-69 ετών.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», επανέλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Όσον αφορά στις παραδόσεις, είπε ότι αναμένουμε 1.100.000 δόσεις από την Pfizer, 450.000 δόσεις από την AstraZeneca, 100.000 δόσεις από την Moderna, ενώ από την Johnson & Johnson έγινε γνωστό ότι θα τηρηθεί η δέσμευση για 1,3 εκ. δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο.

Ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε ερώτηση για την εστίαση και τον Τουρισμό, επισήμανε ότι μετά το εμβολιασμό της Ομάδας Ασθενών Β το Μάιο, αλλά και των εκπαιδευτικών θα υπάρξει σχεδιασμός, εάν θα εμβολιαστούν και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.