Θεοδωρίδου: Λάθος να παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των ασθενών

“Συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη ο εμβολιασμός στη χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca”, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου η οποία συνέστησε σε όσους έχουν ραντεβού για εμβολιασμό να μην λαμβάνουν από πριν αντιπηκτική θεραπεία γιατί είναι λάθος.

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ασθενών που βρίσκονται στην πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου.

Στην εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας αναφέρθηκε η κ. Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι η εμφάνιση των περιστατικών θρομβώσεων μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο της AstraZeneca.
“Το βασικό σε ένα εμβόλιο είναι η ασφάλεια. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ένα ντόμινο αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω πιθανής συσχέτισης του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσουν ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο.

Η επιτροπή παρακολουθεί και επισημαίνει ότι δεν παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο εμβόλιο από το γενικό πληθυσμό. Μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτισ¨”, είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό ότι το ποσοστό των ραντεβού με AstraZeneca που ακυρώθηκαν είναι κάτω του 4%, ελαφρά αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων.

Η κ. Θεοδωρίδου ανακοίνωση ότι ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες και η σειρά προτεραιότητας είναι η εξής:

  • Άτομα με μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ευπαθών ομάδων ανοίγει την προσεχή Παρασκευή.

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 26/3, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σήμερα έχουν γίνει -έως το απόγευμα- 28.000 εμβολιασμοί, ενώ το σύνολο των εμβολιασμών ανέρχεται σε 1.300.000.
Σήμερα ήταν προγραμματισμένα 7815 ραντεβού για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο AstraZeneca και πραγματοποιήθηκαν 6684 εμβολιασμοί, δηλαδή πραγματοποιήθηκε το 86% των προγραμματισμένων ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca, ποσοστό υψηλό δεδομένων των συνθηκών.

 

Αναλυτικά τα νοσήματα, όπως παρουσιάζονται στο emvolio.gov.gr  (https://emvolio.gov.gr/)

ΠΙΝΑΚΕΣ