Το τρίτο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ-«Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Σε επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση, λόγω των μολύνσεων από κορωνοϊό που καθημερινά βρίσκονται σε ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο, καθώς και για τον αριθμό των διασωληνωμένων  συμπολιτών μας που αυξάνεται διαρκώς και ασκεί ισχυρές πιέσεις στο ΕΣΥ. Παράλληλα, προβληματισμό δημιουργούν στους επιστήμονες και οι παραλλαγές του ιού, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή στα δύο τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική και τα οποία περιέχουν συνδυασμό μεταλλάξεων.

Πρόκειται για δυο διαφορετικά στελέχη κορωνοϊού, κοινός παρονομαστής, ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι φέρουν μετάλλαξη που εντοπίζεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δεν κάνει το στέλεχος πιο μεταδοτικό, υπάρχει όμως η πιθανότητα να είναι λίγο πιο ανθεκτικό στα αντισώματα που αναπτύσσονται είτε μέσω του εμβολίου είτε μέσω της νόσησης.

Οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί ιδιαιτέρως σε σχέση με αυτή την εξέλιξη, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη, που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Μ. Παγώνη: Mεταλλάξεις πάντα υπάρχουν και για τους ιούς και για τους κορωνοϊούς

Στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε αναφορά και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον Alpha επεσήμανε ότι «υπάρχει η μεγάλη απειλή» το να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό στέλεχος που δεν το πιάνουν τα εμβόλια.

Εξήγησε βέβαια ότι «μεταλλάξεις πάντα υπάρχουν και για τους ιούς και για τους κορωνοϊούς. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν πρέπει να φοβηθούμε, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επιθετικοί, αλλά μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις που είχαμε μέχρι προχθές ήταν όλες ελεγχόμενες, εκτός από την τελευταία που περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Το τρίτο κύμα του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ

Όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των ειδικών, οι μεταλλάξεις, και συγκεκριμένα η βρετανική, είναι ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων. Είναι πλέον γεγονός ότι το τρίτο κύμα του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, ιδίως της Αττικής,

Ειδικά μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η ομάδα των ειδικών του υπουργείου Υγείας για να λαμβάνει αποφάσεις, δείχνουν αυξημένη ανάγκη για ΜΕΘ Covid την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, τα εξιτήρια φαίνεται να επιβραδύνονται, καθώς, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής κα Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής  για την πανδημία, έχει αυξηθεί κατά μία εβδομάδα η νοσηλεία ασθενών στις Μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο κύμα της πανδημίας.