Ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκαλεί η βεβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, αλλά και η οικονομία βρίσκεται στην… εντατική. Επομένως η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα, την Τρίτη 16 Μαρτίου, αμέσως μετά τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας, ώστε να μην “πνιγούν” επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον κλάδο.
Με φόντο τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τα τελευταία 24ωρα, αλλά και της ολοένα και κλιμακούμενης πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε χθες νέα παράταση του lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού, χθες Δευτέρα 1η Μαρτίου
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός.
Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι, με δεδομένο πως ο εμβολιασμός προχωράει διαρκώς και εντός της εβδομάδας αναμένεται να σπάσει το φράγμα τού ενός εκατομμυρίου, να δρομολογηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στις 16 Μαρτίου, που θα είναι και η πρώτη οικονομική δραστηριότητα που θα επανέλθει.
Παράταση και κούλουμα στο μπαλκόνι εισηγούνται και οι ειδικοί
Υπέρ του σεναρίου παράτασης έως τις 15 Μαρτίου τάσσονται, παράλληλα, αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Και αυτό, γιατί κοινή εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε όλοι κούλουμα στο μπαλκόνι μας για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «αυτός είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.
Σχολεία: Πιθανότερο σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου
Παρότι το ευκταίο είναι να ανοίξουν στις 16 Μαρτίου και τα σχολεία, αυτό θεωρείται από τους λοιμωξιολόγους εξαιρετικά δύσκολο.
Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα βήματα για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πρέπει να είναι σταθερά και όσο το δυνατόν πιο βέβαια ώστε να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα.
Με αυτό το δεδομένο, πιθανότερο σενάριο για τα σχολεία είναι να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου.
Προβληματίζει η πίεση στα νοσοκομεία: Αναζητούνται «έξυπνες» λύσεις
Ο αριθμός των διασωληνωμένων που χθες έφτασαν τους 406 και οι πολύ αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, κάνουν πολύ δύσκολη την εξίσωση για το άνοιγμα.
Η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει πώς προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών τη στιγμή που το σύστημα υγείας συνεχίζει να υφίσταται πίεση, η οποία δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ακόμα πάντως και αν τα κρούσματα παρουσιάσουν μείωση και οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 υποχωρήσουν, τα κρεβάτια των ΜΕΘ θα αργήσουν να αδειάσουν.
Για αυτό τον λόγο αναζητούνται «έξυπνες λύσεις», όπως ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θα προσπαθήσει να επιτύχει «μια νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες» με στόχο να επαναλειτουργήσει σταδιακά η οικονομία και να εφαρμόσουν όλοι τους νέους κανόνες που θα τεθούν ώστε να παραμείνει ανοιχτή.
Η μη εφαρμογή των μέτρων και οι μεταλλάξεις
«Είναι δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», δήλωσε από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Υπογράμμισε μάλιστα πως η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%. Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.
Τέλος και ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως «το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος» και υποστήριξε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.
Ο κ. Παυλάκης υποστήριξε – μιλώντας τη Δευτέρα στο Mega – ότι χρειάζεται «ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι».
Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία είπε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα, πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», κατέληξε.