Γιατί παρέμεινε το lockdown στην Αττική: Από τι εξαρτάται το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τι θα κρίνει το άνοιγμα της αγοράς στις 8, ή το πιθανότερο στις 16 Μαρτίου. Πόσο αυξημένη είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Σε ποιο στάδιο της πανδημίας Covid-19 βρίσκεται πλέον η Ελλάδα.

Μεταλλάξεις, αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς, άνοδος στην πληρότητα των ΜΕΘ και το σταθερά βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να παρατηρείται στην Ελλάδα, απειλούν την δημόσια υγεία, δοκιμάζουν τα όρια αντοχής του ΕΣΥ, εγείρουν εύλογες ανησυχίες.

Αυτοί είναι βεβαίως και οι λόγοι που οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς στην προαναγγελθείσα παράταση του lockdown, ενώ πλέον οι ειδικοί επισημαίνουν πως βρισκόμαστε στο ύψιστο σημείο της καμπύλης ανόδου της επιδημίας, με τον Μάρτιο που ξεκινά τη Δευτέρα, να είναι κρίσιμος μήνας.

Τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα).

Επιπλέον δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου -παρά το lockdown – όπως ανέμεναν οι επιστήμονες, κάτι το οποίο απέδωσαν «ίσως στην κόπωση». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική.

Σε αυστηρό lockdown για 18 ημέρες η Αττική – Όλα τα μέτρα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ταυτόχρονα έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους των δήμων Λάρισας, Βόλου, Λουτρακίου, Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Μαλεσίνας, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η Αττική βρίσκεται ξανά στο «κόκκινο» με 790 κρούσματα, ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Σκληρό lockdown από αύριο στην Αττική- Όλα τα σενάρια για τη λειτουργία της αγοράς

Μητσοτάκης σε συνεργάτες του: Στόχος να ανοίξει το λιανεμπόριο 8 ή 16 Μαρτίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας με τους συνεργάτες του είπε ότι κεντρική πρόθεση είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 8 ή την Τρίτη 16 Μαρτίου.

Σημειώνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει «κλειδώσει», καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και των αριθμό των κρουσμάτων.

Στην περίπτωση που τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιτροπή των ειδικών θα δώσει το «πράσινο φως» και από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ή από την Τρίτη 16 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με μέτρα. Στην περίπτωση που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο, τότε δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να παραταθούν για άλλες 7 ημέρες.

Κορωνοϊός: Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική - Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19:30 - CNN.gr

Παπαευαγγέλου: Στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

«Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως αναμέναμε», είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική και πρόσθεσε ότι «λόγω ίσως κούρασης, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα», ενώ επανέλαβε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας.

«Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές», σημείωσε η καθηγήτρια. Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα.

Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε επίσης για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών, που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Lockdown στην Αττική: Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μαγιορκίνης: Βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ Covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις. Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.

Όπως είπε, έχουμε φτάσει τις 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό ημερησίως στα νοσοκομεία, «και αυτό ίσως οδηγήσει σε μικρή αύξηση των θανάτων στις επόμενες εβδομάδες». Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουν επιβαρυνθεί κατά 12% οι ΜΕΘ στην Αττική την τελευταία εβδομάδα, και παρατηρείται αύξηση 40% των νέων διαγνώσεων, η οποία μπορεί να αποδοθεί ως ένα βαθμό και στις κακές καιρικές συνθήκες που εμπόδισαν αρκετό κόσμο από το να εξεταστεί, κατέληξε.