Πως και πότε θα γίνουν οι εμβολιασμοί που ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας

Θα υπάρξει επαναπρογραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών που δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Οι πολίτες που είχαν ραντεβού για εμβολιασμό, αλλά ακυρώθηκε, θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους για το νέο ραντεβού.

Για να μη χαθούν τα εμβόλια αυτά, εμβολιάστηκαν εργαζόμενοι και τρόφιμοι στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς και στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) στην Αμυγδαλέζα.

Εμβολιάστηκαν όσοι είχαν προσέλθει σε εμβολιαστικά κέντρα και όσοι είχαν κλείσει ραντεβού, ωστόσο εμβολιάστηκαν 400 τρόφιμοι στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να μη χαθούν δόσεις εμβολίου της Pfizer, οι οποίες είχαν βγει από τις συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των μολύνσεων στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας και ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, κάτι που όπως είπε είναι «θετικό και ενθαρρυντικό».

Ωστόσο, επισήμανε ότι σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως π.χ. στην Αχαΐα και την Κορινθία σημειώνεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση για την ανάγκη αιμοδοσίας, «μίας πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης».

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ και ΜΕΘ – COVID
Μιλώντας για τις κλίνες ΜΕΘ, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως από τις 1.322 στην επικράτεια οι 873 είναι κατειλημμένες και στην Αττική από τις 599 κλίνες ΜΕΘ οι 489 είναι κατειλημμένες και οι 110 κενές.

Για τις ΜΕΘ-COVID ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως από τις 656 στην επικράτεια οι 351 είναι κατειλημμένες και οι 305 κενές και στην Αττική από τις 240 κλίνες ΜΕΘ-COVID οι 36 είναι κενές.

Ξεπεράσαμε τους 600.000 εμβολιασμούς και είμαστε στο 5,71% της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σήμερα έγιναν 25.137 εμβολιασμοί με ποσοστό προσέλευσης 81,9%, ενώ από την αρχή έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 600.000 πολίτες.

Όλα τα ραντεβού που αναβλήθηκαν, θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες ημέρες, με ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS:

  • H ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών θα εμβολιαστεί από την ερχόμενη Δευτέρα ως Παρασκευή στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα που είχαν προκαθοριστεί (οι πολίτες της εν λόγω ομάδας θα ειδοποιηθούν με SMS την Κυριακή για την ακριβή ημερομηνία και ώρα προσέλευσής τους)
  • Η ομάδα των πολιτών που είχαν ραντεβού για εμβολιασμό στην Helexpo στο Μαρούσι θα εμβολιαστεί από την ερχόμενη Δευτέρα ως Παρασκευή στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο (οι πολίτες της εν λόγω ομάδας θα ειδοποιηθούν με SMS την Κυριακή για την ακριβή ημερομηνία και ώρα προσέλευσής τους)
  • Η ηλικιακή ομάδα 75+ και οι υγειονομικοί: Τα ραντεβού που αναβλήθηκαν, θα γίνουν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και οι πολίτες θα ενημερωθούν με SMS για την ακριβή ώρα προσέλευσης και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα κληθούν να εμβολιαστούν.

Τέλος, ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται περίπου στο β΄τετράμηνο του 2021, με συνολικά 1,2 εκατ. δόσεις (300.000 δόσεις μηνιαίως).

«Εφόσον λάβουμε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα προχωρήσουμε άμεσα στη χορήγηση του εμβολίου», σημείωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.