Μεταλλάξεις & συνωστισμός στην αγορά προβληματίζουν κυβέρνηση & λοιμωξιολόγους

Οι εικόνες αυξημένης κίνησης των καταναλωτών στα καταστήματα και του συνωστισμού στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, προβληματίζουν έντονα κυβέρνηση, αρμόδιες αρχές και ειδικούς τη στιγμή μάλιστα που ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία.

Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και την Κυριακή και πολλοί ήταν εκείνοι τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, αλλά και τον καλό καιρό για να κάνουν τα ψώνια τους. Και μπορεί η πλειοψηφία να τήρησε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού φορώντας μάσκες, ωστόσο ήταν δύσκολο, ειδικά σε πολύ εμπορικές περιοχές, να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Έτσι, ο συνωστισμός που προκλήθηκε τόσο την Κυριακή έξω από τα καταστήματα, όσο και τις προηγούμενες ημέρες με το άνοιγμα της αγοράς προβλημάτισε καθώς αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα λόγω των εκπτώσεων που είναι σε ισχύ.

Lockdown: Συνωστισμός και μεταλλάξεις το εκρηκτικό κοκτέιλ που φοβίζει ειδικούς - Το σχέδιο τις κυβέρνησης για ασφαλείς αγορές | in.gr

Σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το Σάββατο, στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε ότι «θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown». «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έκανε λόγο χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ για «κόφτη» στα SMS αν χρειαστεί. Όπως σχολίασε ο κ. Δερμιτζάκης, αν χρειαστεί θα έπρεπε να μπει κόφτης στα SMS, καθώς δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές επί δύο ώρες. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής» διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό,υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω έλεγχο του χρόνου που θα κάνουν τα ψώνια τους οι καταναλωτές, μέσω του e-katanalotis.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο καταναλωτής θα μπαίνει στην ιστοσελίδα και θα κατεβάζει μία εφαρμογή στο κινητό του και με ένα δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του, μόνο που στο κινητό του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο το οποίο θα μετρά αντίστροφα για δύο ώρες.
Κορωνοϊός: 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης

Ανάγκη αύξησης της τήρησης των μέτρων

Όπως επισήμανε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων».

«Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί», σημείωσε τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη με θέμα την μετάλλαξη του κορωνοϊού και πώς μπορεί να αντιδράσει η χώρα μας προκειμένου να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.