Μακρινός και τουλάχιστον προς το παρόν άπιαστος δείχνει πως είναι στόχος των 20.000 εμβολιασμών την ημέρα στην Ελλάδα, παρά τις προσδοκίες, τις προθέσεις και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Αν και η χώρα μας διαθέτει πάνω από 150.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊου, μόλις 6.079 έγιναν χθες 14/1. Σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού θα έπρεπε ήδη να γίνονται 8.000 εμβολιασμοί τη μέρα με στόχο σε μερικές εβδομάδες να φτάσουμε τους 20.000.
Επίσης σημείωσε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια πολίτες, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, καθώς το 40% των εμβολίων -τουλάχιστον- αφορά τη δεύτερη δόση ήδη εμβολιασμένων πολιτών.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 70.698 εμβολιασμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους αφορούν υγειονομικό προσωπικό. Από κει και πέρα, έχουν προγραμματιστεί άλλοι 110.000 εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.
Ο στόχος, η προμήθεια των εμβολίων και τα θέματα οργάνωσης
Όμως δεν είναι λίγα τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν. Το βασικότερο είναι η προμήθεια νέων εμβολίων, όμως και να είχαμε μεγάλες ποσότητες υπάρχουν και θέματα οργάνωσης.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει αποφασιστεί η εξαίρεση ογκολογικών, ψυχιατρικών και παιδιατρικών νοσοκομείων από τη διαδικασία των ραντεβού για εμβολιασμό του πληθυσμού, λόγω του ειδικού καθεστώτος τους. Αυτό αποφασίστηκε αφού έχουν ήδη ενημερωθεί πολίτες για τον εμβολιασμό τους στις συγκεκριμένες δομές.
Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού που είχαν ήδη επιβεβαιωθεί για τις πρώτες ημέρες, αυτά θα πραγματοποιηθούν, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Ο αριθμός των ραντεβού αυτών δεν έχει γίνει γνωστός.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν πως για παράδειγμα στο Δρομοκαΐτειο είχαν προγραμματιστεί περίπου 45 ραντεβού για εμβολιασμό καθημερινά έως και τον Φεβρουάριο.
Επίσης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εξέφρασε την έντονη αντίδραση με τον εμβολιασμό ατόμων σε δημόσια νοσοκομεία, παρά τις αρχικές εξαγγελίες ότι θα διεξάγεται μόνο σε 1018 Κέντρα Υγείας.
Στην πρώτη φάση εμβολιασμού του πληθυσμού έχουν αξιοποιηθεί δημόσια νοσοκομεία λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTechσε ό,τι αφορά τις συνθήκες συντήρησής του.
Η κυβέρνηση, πάντως, αναφέρει ότι όταν η χώρα παραλάβει και άλλα εμβόλια, όπως της Astrazeneca, που δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες, τότε η «βεντάλια» των εμβολιασμών θα ανοίξει σε όλο το εύρος των 1.018 σημείων εμβολιασμού, όπως είχε προαναγγείλει στο σχέδιο της.
Επίσης από τα λεγόμενα της Κυβέρνησης διαφαίνεται ομολογουμένως μία σύγχυση.
Όπως έχει αναφερθεί, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούσαμε να έχουμε έως και 2,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Όμως αυτό θα γίνει εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο της Astrazeneca.
Θα πρέπει λοιπόν να διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις για την επίτευξη εμβολιασμών 2 εκατομμυρίων πολιτών, αφού αυτές οι δόσεις δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα παραδοθούν στην ώρα τους και φυσικά σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούν και στον εμβολιασμό των ίδιων ατόμων, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, προκειμένου να επιτευχθεί το ύψιστο ποσοστό ανοσοποίησής του.