Σε εγρήγορση το Πεντάγωνο μετά τη νέα τουρκική Navtex, με ισχύ έως το Θερινό Ηλιοστάσιο!

Την επιθετική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερκαλύπτοντας χρονικά μάλιστα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2021 και που προανήγγειλε, (για μία ακόμα φορά), κυρώσεις στην Τουρκία.

Στον απόηχο δε, της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε και πάλι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη θάλασσα, αυτή τη φορά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Navtex με ισχύ έως το Θερινό Ηλιοστάσιο!

Σε νέα  Navtex που εξέδωσε και έχει ισχύ μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021, το πλοίο θα προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες ανοικτά της Αττάλειας.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου εκλαμβάνεται από πολλούς ως “κίνηση καλής θελήσεως” σε μία προσπάθεια να επανέλθουν Αθήνα και Άγκυρα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, στις 20 Ιανουαρίου, όπως πιεστικά ζητάει το Βερολίνο.

Στην κυβέρνηση έχουν πλήρη συνείδηση ότι η Τουρκία επιχειρεί διάλογο άνευ όρων και με ανοιχτή ατζέντα που θα “χωράει” τις μαξιμαλιστικές της επιδιώξεις. Κάτι, που όμως, η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί.

Σε αυξημένη εγρήγορση το Πεντάγωνο 

Από την άλλη πλευρά, ουδείς τρέφει αμφιβολία ότι η επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αποκαλυπτική και επιβεβαιωτική των προθέσεων Ερντογάν για διαμοιρασμό θαλασσίων περιοχών και κοιτασμάτων που ιστορικά δεν της ανήκουν.

Στην Αθήνα, και κυρίως στο Πεντάγωνο, επικρατεί κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι οι Τούρκοι συνηθίζουν να κλιμακώνουν σε περιόδους εορτών.

Και μπορεί η περιοχή που δεσμεύεται, με τη νέα Navtex,  στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας, να βρίσκεται εντός 30ού και 36ου μεσημβρινού, την ίδια ώρα όμως η Τουρκία δοκιμάζει επιχειρησιακές δυνατότητες σταθμίζοντας τις ελληνικές αντιδράσεις, πραγματοποιώντας νυχτερινές υπερπτήσεις πάνω από νησιά για τα οποία ζητεί επιμόνως την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι με κάθε ευκαιρία το θέμα επανέρχεται διαρκώς στις δηλώσεις τόσο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας της γείτονος, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εντάσσεται και στην πολιτική των NAVTEX, που ακολουθεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης παραβιάζεται από την Αθήνα από το 1960, ενώ η Ελλάδα «έχει ως στόχο να αποτρέψει την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο μιας διαμάχης σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Προκλητικός ο Ακάρ για τις  ελληνικές NAVTEX

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, φροντίζει πάντα να πυροδοτεί το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα ο Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει «συμπεριφορά καλού γείτονα».

Και το είπε αυτό με αφορμή της ελληνικές NAVTEX που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες υδρογραφικές μας υπηρεσίες για την διεξαγωγή ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο γείτονάς μας είναι απρόθυμος και συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα γεγονότα», αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ για τις αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400 είπε ότι «θα επηρεάσουν δυσμενώς όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τη συμμαχία του NATO».