Στο όριά του το σύστημα Υγείας στη χώρα μας-Ιδιαιτέρως ανησυχητική η κατάσταση στις ΜΕΘ

Αν και αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας φαίνεται σταδιακά να μειώνεται, παραμένει ακόμη σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοιος ώστε να «πάρουν ανάσα» τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ το Σάββατο στον απολογισμό του παρουσίασε μειωμένους αριθμούς τόσο νεκρών, όσο και διασωληνωμένων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στα νοσοκομεία δεν παραμένει η ανησυχία, καθώς οι «θέσεις» είναι ελάχιστες και σε μερικές περιπτώσεις μηδαμινές, για εκείνους που θα χρειαστούν άμεσα ή στο μέλλον ιδιαίτερη φροντίδα και διασωλήνωση.

Η Θεσσαλονίκη, παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας με 248 νέα κρούσματα χθες, ενώ υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία, αφού το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 41 νέα κρούσματα στην Πιερία και 38 νέα κρούσματα στις Σέρρες.

Την ίδια στιγμή πάντως, ιδιαίτερη πίεση δέχεται η Δυτική Μακεδονία, περιοχή η οποία διαθέτει τις λιγότερες κλίνες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας έχει μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες είναι γεμάτες, ενώ από το Σάββατο λειτουργούν ακόμα 3 στο νοσοκομείο της Κοζάνης, η οποία κατέγραψε 62 νέα κρούσματα.
Στο μικροσκόπιο η Αττική

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την πρωτεύουσα, καθώς εκτός από τα 256 νέα κρούσματα του Σαββάτου, στη Δυτική Αττική φαίνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο, γι αυτό και ο ΕΟΔΥ έχει «επιστρατεύσει» κλιμάκια, τα οποία τόσο χθες, όσο και σήμερα πραγματοποιούν rapid test, ώστε να εντοπιστεί η διασπορά.

Έντονη πίεση στις ΜΕΘ

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική οι ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες είναι μόλις 32 από τις 210, καθώς 178 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών της νόσου.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση με τις ΜΕΘ στην Αττική έχει ως εξής:

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 Ασθενείς στις 14 κλίνες.

ΚΑΤ: 5 ασθενείς στις 7 κλίνες.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 8 ασθενείς στις 11 κλίνες.

ΣΩΤΗΡΙΑ: 72 ασθενείς στις 79 κλίνες.

ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 28 ασθενείς στις 32 κλίνες. (Επίσης στη ΜΑΦ 3 ασθενείς στις 12 κλίνες).

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.

ΑΤΤΙΚΟ: 16 ασθενείς στις 23 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ: 10 ασθενείς στις 10 κλίνες.

Υπερπληρότητα των ΜΕΘ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Στο 100% είναι η πληρότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με τη Λάρισα να «βράζει» από κρούσματα, καθώς το Σάββατο εντοπίστηκαν 98 νέα.

Αναλυτικά:

ΒΟΛΟΣ: 8 ασθενείς στις 8 κλίνες.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΤΡΙΚΑΛΑ: 12 ασθενείς σε 12 κλίνες.

ΠΑΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ: 18 ασθενείς σε 18 κλίνες.

ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ: 30 ασθενείς στις 30 κλίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας από τις 30 κλίνες ΜΕΘ οι 16 είναι κανονικές κλίνες ΜΕΘ ενώ οι υπόλοιπες 14 είναι αυτοσχέδιες, ωστόσο δηλώνονται ως ΜΕΘ.

Η κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα

Αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία εμφανίζεται και στη Λαμία. Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου αυξήθηκαν τα κρεβάτια, τα οποία γέμισαν άμεσα.

Αναλυτικά:

ΝΟΣ. ΛΑΜΙΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.

ΝΟΣ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: 9 ασθενείς στις 10 κλίνες.