Απόψε ο ουρανός θα γεμίσει πεφταστέρια

Εντυπωσιακό θέαμα με πεφταστέρια μπορούμε να παρατηρήσουμε σήμερα το βράδυ στον ουρανό, αν δεν υπάρξουν σύννεφα. Η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και έως τα χαράματα της Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Όπως διατείνονται οι επιστήμονες, η «βροχή» θα γίνει περισσότερο ορατή φέτος.

Οι Λεοντίδες, σύμφωνα με τη NASA, είναι φωτεινοί μετεωρίτες, οι οποίοι μπορούν όμως να είναι πολύχρωμοι. Σύμφωνα με τη NASA, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς το θέαμα είναι να σταθεί μακριά από τα φώτα του δρόμου. «Τοποθετήστε τον εαυτό σας με τα πόδια προς τα ανατολικά και κοιτάξτε ψηλά, παίρνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ουρανό», προτείνει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. «Σε λιγότερο από 30 λεπτά στο σκοτάδι, τα μάτια σας θα προσαρμοστούν σε αυτήν κατάσταση και θα αρχίσετε να βλέπετε μετεωρίτες. Να είστε υπομονετικοί, το θέαμα θα διαρκέσει μέχρι την αυγή», συμπληρώνουν οι επιστήμονες.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001. Επειδή στις 15 Νοεμβρίου φέτος υπάρχει Νέα Σελήνη, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες.