Νέα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου: Απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων έως τις 18 Νοεμβρίου-Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Η ΕΛ.ΑΣ από τα ξημερώματα της Κυριακής θέτει σε εφαρμογή νέο οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με το νέο αυτό πλαίσιο, απαγορεύονται σε όλη την Ελλάδα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου.

Επί παράβασης των προαναφερόμενων απαγορεύσεων, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Πολιτική αντιπαράθεση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ως προς το ζήτημα αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατέστησε από την αρχή σαφές ότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών η ΕΛ.ΑΣ διενήργησε επιχείρηση εκκένωσης σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη, ενώ ακολούθησαν επεισόδια στα Εξάρχεια για τη συγκεκριμένη ενέργεια της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου φέτος θα πρέπει να τιμηθεί με μια λιτή τελετή, ενώ κάλεσε τα κόμματα να μη συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, ούτε και να ενθαρρύνουν πολίτες να βγουν στους δρόμους. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Η πρώτη αντίδραση ως προς τις αποφάσεις αυτές σημειώθηκε από το ΜέΡΑ25, με τον γραμματέα του, Γιάνη Βαρουφάκη,  να υποστηρίζει ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε τη σύλληψη βουλευτών του κόμματος, «που ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος».

Συγκεντρώσεις και πορείες που έχουν προγραμματιστεί

Παρά τις ρητές αυτές απαγορεύσεις, πολλές οργανώσεις της Αριστεράς και σωματεία έχουν ήδη εκδώσει καλέσματα για την Πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΣΣΠ και άλλες συλλογικότητες καλούν στην Αθήνα και σε προσυγκέντρωση ανήμερα της επετείου, στις 14:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως Η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Καβάλα, η Πάτρα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και η Κομοτηνή.

Δρακόντεια τα μέτρα αφαλείας της ΕΛ.ΑΣ ανήμερα της εθνικής επετείου

Δρακόντεια είναι τα μέτρα που θα λάβει ΕΛ.ΑΣ μέσα στις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά συγκεκριμένα την ημέρα της επετείου, η πρώτη ενέργεια θα είναι η «σφράγιση» του ΕΜΠ ,που ήδη επιτηρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, και η έκδοση διαταγών απαγόρευσης συναθροίσεων και πορειών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περιπολίες θα πραγματοποιούνται και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως η πρώην ΑΣΟΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στους χώρους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι την Τρίτη θα βρίσκονται στους δρόμους ο εισαγγελέας, 4.000 αστυνομικοί και οι «Αίαντες» (οχήματα ρίψης νερού), ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα. Η εντολή που θα δοθεί στους αστυνομικούς θα είναι αρχικά να προειδοποιούν τους διαδηλωτές. Επί μη συμμόρφωσης, ωστόσο, οι αξιωματικοί θα καλούν σε άμεση αποτροπή των συγκεντρώσεων και πορειών, σε προσαγωγές και συλλήψεις.