Επικίνδυνα κοντά σε «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού για τον κορωνοϊό φέρνουν τη Θεσσαλονίκη, τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και θορύβησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την Τετάρτη οι αποφάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το thestival.gr, την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι η Θεσσαλονίκη θα ενταχθεί στις περιοχές με «πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου». Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των συναρμόδιων κρατικών φορέων και εκτός απροόπτου η επιτροπή των επιστημόνων θα εισηγηθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης την κατατάσσουν στις «πορτοκαλί» περιοχές.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τη συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη, του Ν. Χαρδαλιά, του Σ. Τσιόδρα, του Α. Τζιτζικώστα, του Κ. Ζέρβα και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι το πρόβλημα έγκειται στις νεαρές ηλικίες που αγνοούν τους κινδύνους από τη μετάδοση της νόσου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, τα οποία παραβιάζουν συστηματικά τα περιοριστικά μέτρα.
Ένταση των ενεργειών πρόληψης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να εντείνει τους ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τόνισε επανειλημμένα ότι το Βέλγιο, το οποίο είναι αρκετά κοντά στα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά με τη χώρα μας, είναι σε είκοσι φορές χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα. Κάλεσε όλους όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη να παραμείνουν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για να ενταθούν οι ενέργειες πρόληψης και να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε τις προετοιμασίες για τον εορτασμό της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Η τελική μορφή των μέτρων που θα ληφθούν για τις σχετικές εκδηλώσεις θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.
Ποια είναι τα μέτρα του επιπέδου κινδύνου 3
Εστίαση:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας. Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια):
- Τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.
- Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και κλειστά 00:00-05:00.
Όσον αφορά τη χρήση μάσκας:
- Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας
- Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό
Για τις συναθροίσεις:
- Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας
- Έως εννέα άτομα με μάσκες
- Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρων
- Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών
Για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων:
- Μάσκα στο προσωπικό
- Αναστολή επισκεπτηρίου
Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα:
- Μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους και ένας συνοδός ανά ασθενή.
- Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%. Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.
Πανεπιστήμια:
Μάσκα, έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα και τηλεκπαίδευση.
Χώροι λατρείας:
Ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα.
Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία:
- 1,5 μέτρο απόσταση σε αρχαιολογικούς χώρους και υπαίθρια μουσεία.
- Μάσκα για όλους σε αρχαιολογικούς χώρους και υπαίθρια μουσεία.
- Δύο μέτρα απόσταση και ένα άτομο ανά 20 τ.μ. για κλειστά μουσεία.
- Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων σε κλειστά μουσεία.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε κλειστά μουσεία.
Συναυλιακοί χώροι, θέατρα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι) και σινεμά:
- 30% πληρότητα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και λειτουργία μέχρι 31/10/2020 για ανοιχτούς χώρους.
- 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων για κλειστούς χώρους.
Μεταφορές:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ, 50% σε ΜΜΜ, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ, 50% σε πλοία, μέχρι 2 επιβάτες σε taxi και περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα.
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ):
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ.) και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
- Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια και διευρυμένο ωράριο.
Λαϊκές αγορές: - 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό και τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ
Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από χθες μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από δέκα κρούσματα κορωνοϊού σε διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Οι υγειονομικοί εμφανίζονται ανήσυχοι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δειγματοληψία μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι οποίοι σχηματίζουν ουρές ώστε να υποβληθούν σε τεστ.
«Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Ο αριθμός 10 είναι πολύ μετριοπαθής», δήλωσε στο Thestival.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, και επισήμανε, ότι η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει να ζητά τη διενέργεια περισσοτέρων τεστ, κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει, παρά τις επίμονες συστάσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ζήτησε ακόμη να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους των νοσοκομείων και «όχι μόνο μια μάσκα ανά 8 ώρες, αλλά να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες». Υπογράμμισε ακόμη, την ανάγκη να τίθενται σε 7ημερη καραντίνα όσοι εργαζόμενοι αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ για κορωνοϊό, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, δεν εφαρμόζεται.
«Το πιθανότερο είναι τα θετικά κρούσματα να έχουν έρθει στο νοσοκομείο απ’ έξω και η διασπορά να μη σχετίζεται με το νοσοκομείο», εκτίμησε στο Thestival.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός, ο οποίος τόνισε ότι «ο ιός στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί, αφού οι χώροι εργασίας είναι στενοί και μικροί και δεν είναι εφικτό οι εργαζόμενοι να τηρούν τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους».