Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.
Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και όταν η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η κ. Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.
Σημειώνεται ότι με την τοποθέτηση της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, εμβόλιμα στην διαδικασία των δευτερολογιών, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου. Σε μια παρέμβαση που παράγοντες της δικής χαρακτήρισαν ασυνήθιστη, η εισαγγελέας Οικονόμου έσπευσε να απαντήσει σε ύφος μάλλον “απολογητικό” στις κατηγορίες που δέχθηκε από τους συνηγόρους των καταδικασθέντων τονίζοντας ότι εμμένει τόσο στην πρότασή της για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την εισήγησή της για απαλλαγή από τις κατηγορίες για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όσο και στην πρότασή της για τα ελαφρυντικά.
Στην εμβόλιμη τοποθέτηση της η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου δήλωσε: «Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρότασή μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.
Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασης του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση” είπε η εισαγγελική λειτουργός.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρότασή της, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ. 6, όχι μόνο για τους 3 κατηγορούμενους, όπως έκανε αρχικά, αλλά σε όλους τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.
Εν τω μεταξύ, ακραίους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε στην αγόρευσή του ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, επιτιθέμενος τόσο στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί των ενοχών, όσο και σε πολιτικούς που έκαναν δηλώσεις ενόψει της ετυμηγορίας. Ο συνήγορος χαρακτήρισε «ξυπόλυτους» τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο και «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές που έκαναν δηλώσεις με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».
Υπενθυμίζεται πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δική της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.
Έντεκα από τους 68 απηλλάγησαν πλήρως από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το Δικαστήριο έκρινε αθώους τους εξής:
Αγιοβλασίτης Διονύσιος
Αποστολόπουλος Γεώργιος
Γαλανάκης Χρήστος
Γαροφαλάκης Σάββας
Καλπιτζής Γιωργος
Μαυρικάκης Μανώλης
Μπενέκη Νικολέτα
Περής Γιώργος
Πετράκης Γιώργος
Σκορδέλη Θέμις
Ψιλάκης Μανώλης
Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεώνη Σκαρπέλη, που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.