Σταθερή αύξηση κρουσμάτων κατά 11-30% , παρατηρείται κάθε δεκαήμερο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πίνακα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται από “Το Βήμα” και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο.
Ο μέσος όρος των καθημερινών κρουσμάτων, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, έχει διαμορφωθεί στα 300. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου στα 190 κρούσματα ημερησίως, παρατηρείται δηλαδή αύξηση κατά 57%.
Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας προβλέπει, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα υπερβεί τις 20.000 την ερχόμενη Τρίτη ενώ ο συντελεστής μετάδοσης του ιού, εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 1.01 έως 1,13.
Με βάση αυτά τα δεδομένα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου κι αν δεν υπάρξει «ανακοπή» του ρυθμού μετάδοσης του ιού, ο μέσος όρος κρουσμάτων θα φτάσει τα 330-350 κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να προσεγγίζει ή να υπερβεί τους 500 νέους νοσούντες.
Ακόμη αυξάνεται εντυπωσιακά κάθε δεκαήμερο ο αριθμός των φορέων του κοροναϊού στην Αττική που έχουν φτάσει πλέον σε ποσοστό 66,5% σε σχέση με αυτά όλης της χώρας, ενώ το ποσοστό αυτό στα τέλη Αυγούστου ήταν 48%.
Τρομάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων που φτάνουν στα επίπεδα της έξαρσης του πρώτου κύματος της επιδημίας
Χθες δέκα ημέρες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, εκ των οποίων βέβαια τα 59 αποδίδονται σε γνωστές συρροές με τα 40 εξ αυτό στο γηροκομείο. Αφαιρώντας τόσο τις συρροές όσο και τα σχετιζόμενα με ταξίδι κρούσματα, διαπιστώνουμε ότι έχουμε πάνω από 200 τα οποία φορούν σε μια αυξημένη διασπορά στην κοινότητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιδημιολόγων θα έπρεπε να έχουμε ήδη δει μια σχετική μείωση ή αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Αττική εάν τα μέτρα είχαν τηρηθεί. Όμως ως τροχοπέδη σ’ αυτό λειτουργεί κυρίως η μη επίτευξη μείωσης της κυκλοφορίας ειδικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και οι συναθροίσεις.
Αυστηροποίηση των μέτρων προοιωνίζεται η πίεση στο ΕΣΥ
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής, νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid 370 σε σύνολο 475 νοσηλευομένων, και σε υπόλοιπες κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Ειδικών Λοιμώξεων, Αρνητικής Πίεσης) 125 σε σύνολο 197. Δηλαδή σε σύνολο 672 νοσηλευόμενων οι 495 είναι στην Αττική.
Με βάση τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε δραματική άνοδος στις διασωληνώσεις συμπολιτών μας που νοσούν από κορονοϊό. Ο αριθμός θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο ρεκόρ των περίπου 90-100 διασωληνωμένων κατά την περίοδο της κορύφωσης του πρώτου κύματος της επιδημίας την Άνοιξη. Μάλιστα τότε είχαμε και την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Της επόμενες μέρες αναμένεται να δούμε ξεκάθαρα εάν θα υπάρξει κάποια ύφεση, με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Κρίσιμο μέγεθος είναι οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες αν και είναι σε καλό επίπεδο προετοιμασμένες δεν παύει να έχουν αποφύγει το ενδεχόμενο ισχυρής πίεσης.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, παρακολουθεί στενά την πορεία της επιδημίας, ειδικά στην Αττική όπου διατηρείται ο υψηλός αριθμός των 200 αι πλέον νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα κρίσιμο το ερχόμενο τριήμερο.