Στην Αττική άλλα 240 κρούσματα - Κλειστά 93 σχολεία στο λεκανοπέδιο - Τι έδειξαν οι έλεγχοι στις πλατείες

Στα 240 ανέρχονται τα σημερινά κρούσματα στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι τα 93 από τα 123 σχολικά τμήματα που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού είναι στην Αττική και αυτό όπως είπε είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως σε καθημερινή βάση χάνουν τη ζωής τους κατά μέσο όρο 5 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνω των 78 ετών.

Κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.
Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.
Έχουν ανευρεθεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί.
Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη, ελήφθησαν επιπλέον μέτρα στην Αθήνα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.
Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).

Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ
Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης
Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.
Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 

Σχετικά με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff , ο κ. Μαγιορκίνης αφού περιέγραψε τα δεδομένα με τα 12 ψευδώς θετικά κρούσματα ανακοίνωσε ότι και στον τελικό έλεγχο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, και τα 12 δείγματα βρέθηκαν οριστικά αρνητικά. Επίσης, έγινε έλεγχος σε επιφάνειες του πλοίου, από τον οποίο δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων ο καθηγητής είπε ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η εταιρεία Pfizer, βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και μπορεί να έχει δεδομένα αποτελεσματικότητας ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων ακόμα και μέσα στο 2020.
Ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων είπε ότι μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν βεβαιωθεί πάνω από 12.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στον δήμο Ευρώτα όλα τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί και έχουν τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό όλες οι επαφές τους. Θα γίνουν τεστ σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης σημείωσε.