Σε καραντίνα η Μόρια μετά το πρώτο θετικό κρούσμα Covid-19 – Ανησυχία για τις κινήσεις του ασθενούς

Το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε το  πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην δομή προσφύγων και μεταναστών στην Μόρια Λέσβου,  όπου έχει φυσικά  σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για έναν 40χρονο Σομαλό αναγνωρισμένο πρόσφυγα, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Αθήνα και μετά την διάγνωση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρει, ότι η δομή τίθεται πλέον σε καθεστώς πλήρους καραντίνας για 14 ημέρες, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μεταβαίνει επειγόντως στο νησί της Λέσβου.

Υπάρχει δε, ιδιαίτερη ανησυχία για τις κινήσεις του Σομαλού ο οποίος έχοντας τα απαιτούμενα έγγραφα, τον Ιούλιο, είχε μεταβή στην Αθήνα για να βρει δουλειά και κατοικία, κάτι το οποίο δεν ευοδώθηκε, οπότε και επέτρεψε στη Λέσβο.

Ο 40χρονος με την επιστροφή του, διέμεινε σε σκηνή εκτός της δομής, ακριβώς για λόγους προληπτικούς εν μέσω της πανδημίας και μόλις παρουσίασε συμπτώματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου υπεβλήθη σε τεστ, διαγνώσθηκε θετικός και παραμένει νοσηλευόμενος, ενώ η δομή τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για το περιστατικό, αναφέρει:

«Θετικός στον ιό COVID-19 ανιχνεύθηκε Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας 40 ετών, ο οποίος επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου. Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου. Σήμερα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ο 40χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας είχε φύγει από την Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται, όμως, πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες. Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.

Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης. Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”, που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.