Λίγες ημέρες προθεσμία μας δίνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ώστε να αλλάξουμε συμπεριφορά, καθώς η χώρα αν σε δύο εβδομάδες δεν ανατρέψει την επιδημιολογική πορεία που έχει πάρει, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο να επιστρέψει, στο σημείο που σήμανε την εκκίνηση των lockdown για την επιδημία κορωνοϊού.
Ήδη ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει φτάσει το 1, που σημαίνει αρχή επιδημίας.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή, άκρως συμβολική επανεμφάνισή του στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του υπουργείου Υγείας αλλά και τους τηλεοπτικούς δέκτες, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, υπογράμμισαν την κρίσιμη επιδημιολογικά κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και απηύθυναν έκκληση προς όλους τους πολίτες, και ιδίως στους νέους, να περιφρουρήσουν ό,τι επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα και να συμμορφωθούν με τις συστάσεις και τις οδηγίες για τις αποστάσεις, την υγιεινή και κυρίως τη χρήση μάσκας.
- “Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε ιδιαιτέρως τους νέους, και ως πατέρας όπως επισήμανε, “να μπουν μπροστά και να περιφρουρήσουν ό,τι επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, να γίνουν οι μικροί μας ήρωες”.
- “Βρίσκομαι εδώ σήμερα λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα μας” είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα 121 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, αποτελώντας μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων σε όλη την περίοδο της πανδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να μεταφέρει και την ανησυχία των συναδέλφων του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που όπως τόνισε “συνεδριάζουν συνεχώς και εισηγούνται πολύ δύσκολα μέτρα για την επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα”.
Φτάσαμε ξανά στο όριο συναγερμού
Ο (στιγμιαίος) δείκτης μετάδοσης Rt έχει ανεβεί στο 1, που αποτελεί το όριο συναγερμού για τις επιστημονικές και τις υγειονομικές αρχές. Χρειάστηκαν όπως αποδεικνύεται πια από τα στοιχεία μόλις δύο εβδομάδες για να σκαρφαλώσει ο δείκτης Rt από το 0,5 που ήταν στα μέσα Ιουλίου στο 1, κάτι που σημαίνει πως πλέον ένα θετικό στον κορωνοϊό άτομο μεταδίδει σε άλλο ένα, όπως ακριβώς συνέβαινε τον περασμενο Απρίλιο, μέσα στο lockdown. Με την κατάσταση να ειναι τόσο οριακή ως προς την εξέλιξη της επιδημίας, ουδείς εξεπλάγη που άκουσε τον κ. Τσιόδρα να παραδέχεται σε άλλη αποστροφή του λόγου του, πως “το κόκκινο καμπανάκι κινδύνου το κρούουμε σήμερα και με τη δική μου παρουσία”.
Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα
“Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή για συνεχόμενη ανοδική καταγραφή κρουσμάτων. Τώρα το κρίσιμο είναι να διατηρήσουμε και να μειώσουμε το 1, να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να κινηθεί ανοδικά” είπε ο κ. Τσιόδρας. “Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε” τόνισε, δίνοντας το στίγμα του δύσκολου διαστήματος που ακολουθεί αναφορικά με τον έλεγχο της επιδημίας κορωνοιού.
Μάλιστα, ερωτηθείς από το protothema.gr για το πόσο κοντά είναι το δεύτερο κύμα, ο καθηγητής είπε ότι “αρκούν δύο εβδομάδες για να υπάρξει μια τεράστια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όπως το ειδαμε να συμβαίνει στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ορατός, αλλά εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας να μην φτάσουμε στην εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Αν δεν αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, θα φτάσουμε στο δεύτερο κύμα”.
Το καλοκαίρι αποδεικνύεται σύμμαχος στην αντιμετώπιση του κορωνοιού
Τα νέα κρούσματα
Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες, 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Δεκατρείς ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Τρεις (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 67 (32.1%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:
– Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
– Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,
– Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,
– Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,
– Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,
– Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,
– Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,
– Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,
– Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,
– Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,
– Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,
– Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,
– Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,
– Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,
– Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.