«Covid free» πλέον τα ειδικά νοσοκομεία - Σταδιακή η επαναφορά τους

Επανέρχονται σταδιακά στην κανονική τους λειτουργία τα νοσοκομεία Covid-19. Τις επόμενες ημέρες τόσο η Παμμακάριστος, όσο και το ΝΙΜΤΣ θα ξεκινήσουν να δέχονται και άλλα περιστατικά, εκτός από εκείνα του κορωνοϊού, για τα οποία θα διατηρηθεί βέβαια από μία πτέρυγα στο καθένα, ώστε εάν παραστεί ανάγκη, να δίνεται σε κρούσματα Covid-19.

Τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, που είχαν δοθεί αποκλειστικά για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού, είναι πλέον «Covid free».

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, μόλις ένας ασθενής νοσηλεύεται στο ΝΙΜΤΣ, ενώ «άδεια» είναι η Παμμακάριστος αλλά και το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα».

Με δεδομένη τη σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισαν να εντάξουν κανονικά στο ΕΣΥ τα νοσηλευτικά ιδρύματα, και στο σύστημα εφημεριών. Αλλωστε, θα έχουν έτοιμες πτέρυγες δεσμευμένες για κορωνοϊό για τυχόν περιστατικά τους επόμενους μήνες.

Εάν φυσικά ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία ανέβει σημαντικά τότε τα νοσηλευτικά αυτά ιδρύματα θα «γυρίσουν» και πάλι σε αποκλειστική Covid-19 λειτουργία.

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» είχε και αυτό μετατραπεί σε νοσοκομείο για κρούσματα κορωνοϊού, σηκώνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο «βάρος» των περιστατικών. Πλέον, και με δεδομένο ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι μερικές δεκάδες (42 μέχρι χθες κατά πληροφορίες), έχει επιστρέψει και το Σωτηρία αρκετές του κλινικές και πτέρυγες στην … κανονικότητα.

Η περιοχή της Αττικής, έχει άλλωστε το μικρότερο ποσοστό νοσηλευόμενων ασθενών, με το μεγαλύτερο να έχει μετατοπιστεί βόρεια και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Και αυτό καθώς η επιδημιολογική επιβάρυνση στη Θράκη (ειδικά Ξάνθη και Ροδόπη) είναι έντονη από τις αρχές Ιουνίου. Ειδικότερα, τα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης ξεπερνούν τα 140, με την κοινότητα Εχίνου να βρίσκεται στο επίκεντρο της τοπικής επιδημικής έξαρσης, καταγράφοντας τα περισσότερα περιστατικά.

Και ενώ από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και τις αρχές αυτής, το πρόβλημα στην Ξάνθη έμοιαζε να «στεγανοποιείται», και τα μέτρα να ξεκίνησαν να αποδίδουν, χθες καταγράφηκαν επιπλέον εννέα κρούσματα στην περιοχή.

Η Ξάνθη παραμένει, συνεπώς, στην προσοχή των ειδικών. Τρεις τοπικές εξάρσεις βρίσκονται πλέον στο «μικροσκόπιο». Εκτός από την Ξάνθη, είναι η Ροδόπη και η Παραμυθιά Θεσπρωτίας που τουλάχιστον μέχρι χθες είχε επτά κρούσματα. Οι Αρχές αναζητούν την έναρξη της μίνι διασποράς στην περιοχή. Ηδη πάντως έχουν κλείσει τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι κατά τους λοιμωξιολόγους εφόσον όλες οι κατά τόπους εξάρσεις είναι εντοπισμένες σε συγκεκριμένες περιοχές δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εκτεταμένης διασποράς του ιού στην ελληνική κοινωνία, και η πορεία του Sars-CoV-2 παραμένει ελεγχόμενη.