Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, σήμερα και αύριο για περίπου 100.000 υποψήφιους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν 77.970 θέσεις που οδηγούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τα Γενικά Λύκεια, το μάθημα που θα εξεταστούν την πρώτη ημέρα οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Υπενθυμίζεται, ότι φέτος οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Η διαφορά είναι ότι με το νέο σύστημα δεν εξετάζονται οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία, και παράλληλα, δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων.
Μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι (που θα εξεταστούν και με το νέο και το παλαιό σύστημα), θα εξεταστούν την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Στον στίβο των εξετάσεων από την Τρίτη τα ΕΠΑΛ
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν αύριο, Τρίτη 16 Ιουνίου, για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).
Στη συνέχεια, την Πέμπτη 18 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα), που είναι, επίσης, μάθημα Γενικής Παιδείας. Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.
Τι αλλάζει φέτος στην διαδικασία
Με αλλαγές από την προηγούμενη ηγεσία και με καινούργιες που ορίστηκαν λόγω κορονοϊού διενεργούνται φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Μειωμένη ύλη: Το «γερό ψαλίδι» στην εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών ήταν μονόδρομος για την πολιτική ηγεσία, καθώς παρατεινόταν εβδομάδα με την εβδομάδα η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Για αρκετούς μαθητές ήταν μια θετική εξέλιξη, καθώς μειώθηκε ο όγκος διαβάσματος και επαναλήψεων, όμως οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα ότι ακόμα και με μειωμένη ύλη ο πήχης δυσκολίας μπορεί να παραμείνει υψηλός. Η μειωμένη ύλη δεν άλλαξε μόνο τη ροή της μελέτης, αλλά θα αλλάξει και τη φιλοσοφία πολλών μαθημάτων στα διαγωνίσματα, καθώς σημαντικά κεφάλαια που αποτελούσαν μέρος των διαγωνισμάτων των προηγούμενων χρόνων απουσιάζουν φέτος.
Κατάργηση συντελεστών βαρύτητας: Μια μικρή αλλαγή που φέρνει ανατροπή στον υπολογισμό μορίων, καθώς θα ανεβάσει πλασματικά τις βάσεις και θα οδηγήσει σε αρκετές ισοβαθμίες. Μέχρι πέρσι, δύο μαθήματα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα είχαν συντελεστή βαρύτητας, ενώ πλέον ο μέσος όρος θα προκύπτει από τις επιδόσεις και των τεσσάρων μαθημάτων. Φυσικά, πρόκειται για μια τεχνική αλλαγή, που δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία των εξετάσεων, αλλά και στη μάχη των υποψηφίων για μια θέση στην πρώτη τους επιλογή.
Μηχανογραφικό: Ο νόμος του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλάζει τα κριτήρια και για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η αυστηροποίηση του πλαισίου των μετεγγραφών ορίζει διαφορετικές επιλογές, καθώς πλέον τίθεται βάση μετεγγραφής. Ειδικότερα, ένας επιτυχών φοιτητής δεν θα μπορεί να λάβει χωρίς ακαδημαϊκούς περιορισμούς μετεγγραφή σε άλλη πόλη. Η βάση εισαγωγής ορίζεται στα 2.750 μόρια και αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά από τη βάση εισαγωγής της σχολής όπου επιθυμεί να εισαχθεί ο μαθητής. Στη φετινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ο μαθητής θα πρέπει να ξέρει ότι ακόμα και αν πληροί τα οικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να δηλώσει μια χαμηλόβαθμη σχολή της επαρχίας και να επιτύχει τη μετεγγραφή του σε άλλη υψηλόβαθμη σχολή κεντρικού Ιδρύματος. Το εν λόγω μέτρο ελήφθη με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα όπου φοιτητές με βαθμό επίδοσης κάτω του «10» έπαιρναν μετεγγραφή σε υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων.
Αντισηπτικά και (προαιρετικά) μάσκες δίπλα από τα… στιλό
Οι Πανελλαδικές τηρούν τα μέτρα της διαδικασίας της διδασκαλίας, όπως ακριβώς γίνεται αυτή, τον τελευταίο ένα μήνα. Αντισηπτικά σε όλες τις σχολικές αίθουσες, ανοιχτά παράθυρα, προαιρετική χρήση μάσκας και τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση θα τηρηθεί μεταξύ των υποψηφίων. Τα τμήματα θα διαιρεθούν σε μικρότερα και τα εξεταστικά κέντρα αυξάνονται για να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες.
Τα παραπάνω προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους προέδρους και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων για τους μαθητές που θα εξεταστούν γραπτά αλλά και προφορικά. Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 15 Ιουνίου. Τι προβλέπει η απόφαση:
- Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για τους υποψήφιους μαθητές. Προαιρετική είναι και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρίσκονται εντός του σχολικού χώρου, αλλά όχι εντός της αίθουσας όπου διενεργούνται οι εξετάσεις, και διαχειρίζονται τον υπολογιστή στην αίθουσα καθηγητών και την τήρηση αποστάσεων στους εξωτερικούς χώρους όπου περιμένουν οι γονείς.
- Υποχρεωτική είναι η μάσκα για τους επιτηρητές εντός της αίθουσας, καθώς αυτοί δεν μπορούν να διατηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, καθώς θα περνούν μεταξύ των θρανίων και θα ελέγχουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
- Η σχολική αίθουσα προτείνεται να αερίζεται φυσικά, ενώ σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν παράθυρα είναι δυνατή η χρήση κλιματιστικών, σύμφωνα όμως με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.
- Η χρήση ανεμιστήρων δεν προτείνεται.
- Στην περίπτωση των προφορικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι που περιμένουν στην αίθουσα προετοιμασίας θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 1,5 μέτρου. Επίσης, σε περίπτωση που ένας υποψήφιος με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιον εκπαιδευτικό που προσφέρει παράλληλη στήριξη, ο δεύτερος θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράει μάσκα.
- Η λειτουργία των κυλικείων απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ενώ στους σχολικούς χώρους επιβάλλεται η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών με χρήση αντισηπτικού ή σαπουνιού με νερό.
Το πλήρες Πρόγραμμα των εξετάσεων
ΗΜΕΡΑ | ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | ΜΑΘΗΜΑ |
ΔΕΥΤΕΡΑ | 15-6-2020 | – ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ |
ΤΕΤΑΡΤΗ | 17-6-2020 | – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ |
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ | 19-6-2020 | – ΒΙΟΛΟΓΙΑ
– ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ |
ΔΕΥΤΕΡΑ | 22-6-2020 | – ΦΥΣΙΚΗ |
ΤΕΤΑΡΤΗ | 24-6-2020 | – ΙΣΤΟΡΙΑ
– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ |
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ | 26-6-2020 | – ΧΗΜΕΙΑ
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ |