Ποια καταστήματα ανοίγουν από την Δευτέρα - Πόσοι θα μπαίνουν σε κάθε μαγαζί

Στο δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων θα προχωρήσει η χώρα από την Δευτέρα 11 Μαΐου στο οποίο περιλαμβάνεται το άνοιγμα περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Ηδη από την περασμένη Δευτέρα έχει ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά για συγκεκριμένα καταστήματα με βιβλία, οπτικά, αθλητικό εξοπλισμό, φυτά, αγορές καταναλωτών ενώ απελευθερώθηκε  η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου ανεβάζουν ρολά και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, εκτός των mall,  με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.Παράλληλα ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ όπου δεν θα επιτρέπονται καθήμενα άτομα, ενώ για 20 τ.μ. θα επιτρέπονται 4 άτομα.

Κανόνες για αποστάσεις και αριθμό ατόμων

Για καταστήματα λιανικού εμπορίου επιφάνειας: Έως 20 τμ – 4 άτομα

Από 20 έως 100τμ – 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ.

για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ

Άνω των 100 τμ – 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ

Άνω των 300 τμ που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Τι ισχύει στο λιανικό εμπόριο βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα.
Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων (επαγγελματιών και καταναλωτών) τα 2 μέτρα.
Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής το 50% των δραστηριοποιούμενων εμπόρων και παραγωγών.

Διπλές λαϊκές αγορές προς αποφυγή έντονου συνωστισμού.

Τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων

  • Όσον αφορά στα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων, στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν ζωολογικά πάρκα και κήποι, αρχαιολογικοί χώροι. Ακόμη, απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις προς την επαρχία, όχι όμως και στα νησιά.Την 1η Ιουνίου, στο τέταρτο στάδιο, ανοίγουν εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική μάσκα και εργαζόμενους και καταναλωτές και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Δεν θα λειτουργήσει η εστίαση για τα εμπορικά. Μέγιστη παρουσία είναι ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. και ισχύουν οι κανόνες εντός καταστημάτων όπως παραπάνω. Επίσης 1η Ιουνίου επανεκκινούν εστιατόρια και καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια και stand να είναι ανά 2 μέτρα, ενώ ανά τραπέζι προβλέπονται 4 άτομα. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας. Στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.
  • Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.
  • Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.
  • Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.