Σχολεία: Κυλιόμενο ωράριο ή μάθημα μέρα παρά μέρα τα δύο σενάρια - Τηλεκπαίδευση για τα φροντιστήρια

Δεν θα ξεπερνούν τους 15  οι μαθητές σε κάθε τάξη, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων . Ως γνωστόν, στις 11 Μαΐου θα γίνει η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία ενώ με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση θα ανοίξουν τα φροντιστήρια για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών.

Τα Γυμνάσια και η Α’ και Β’ Λυκείου, όπως και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά από τις 18 Μαΐου, με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας να προβλέπει ολοκλήρωση μαθημάτων σε γυμνάσια και λύκεια στις 12 Ιουνίου.

Πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

Για τη διεξαγωγή τους θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αριθμός αιθουσών, με στόχο ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκονται στις αίθουσες να μην υπερβαίνει τους 10 ανά αίθουσα. Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των γυμνασίων, ενώ δεν προβλέπεται χρησιμοποίηση αιθουσών δημοτικών σχολείων, καθώς ενδέχεται να συνεχίζουν τα μαθήματά τους μέχρι τότε.

Θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας και αφού προηγουμένως χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντισηψίας.

Τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι καθηγητές επιτηρητές.

Όσον αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική μέριμνα.

Κυλιόμενο ωράριο

Το άνοιγμα των σχολείων για την επανέναρξη των μαθημάτων θα συνδυασθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προφύλαξης με πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού και θα γίνει με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα αναμένεται να εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας αριθμός μαθητών θα κάνει μάθημα από τις 8.30 έως τις 11.30 επί παραδείγματι και ένας άλλος μετά έως τις 2.30 ή μπορεί και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα.

Εκείνο ωστόσο που είναι επίσης πιθανό είναι η εκ περιτροπή προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία ανά ημέρες. Δηλαδή οι μισοί μαθητές κάθε τμήματος θα πηγαίνουν Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και οι υπόλοιποι μισοί Τρίτη – Πέμπτη. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουρώ Άκης Σκέρτσος έδωσε ένα πρώτο περίγραμμα των μέτρων που αναμένεται να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεών του. Συγκεκριμένα, οι τάξεις αναμένεται να “σπάσουν” σε μικρά τμήματα, με τους μισούς μαθητές να κάνουν μάθημα τη μία μέρα και τους άλλους μισούς την άλλη, ενώ το σχολικό έτος σε Γυμνάσια και Λύκεια θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου, όπως είπε.

Τέλος, όπου εμφανίζεται αριθμός κρουσμάτων που κρίνεται σημαντικός, θα κλείνουν τα συγκεκριμένα σχολεία της περιοχής και όχι το σύνολο των σχολείων στην Επικράτεια.

Τα Πανεπιστήμια

Εκτιμάται ότι τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια μπορούν να ολοκληρωθούν διαδικτυακά, καθώς το σχεδόν το σύνολο των φοιτητών συμμετέχει σε αυτά, ενώ μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξεταστική δοκιμασία. Χθες, ξεκίνησε η διαδικασία της κατ’ οίκον διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές ανά την επικράτεια και την Κύπρο, με στόχο η διανομή να συμβάλλει στην συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το φετινό εαρινό εξάμηνο τόσο οι δηλώσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 225.813, όσο και το πλήθος των συγγραμμάτων, τα οποία έφθασαν τα 1.184.988, ήταν περισσότερα από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών.

Σε κάθε περίπτωση, λεπτομέρειες το σχεδίου θα γίνουν γνωστές σήμερα το απόγευμα με την  υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να παρίσταται στην καθιερωμένη ενημέρωση με τον Σωτηρή Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά,   εξειδικεύοντας τα μέτρα που αφορούν στην σταδιακή επάνοδο των μαθητών στα σχολεία.