Η 27η Απριλίου ημερομηνία-ορόσημο για τα περιοριστικά μέτρα

Την 27η Απριλίου θεωρούν ημερομηνία ορόσημο στην κυβέρνηση για να φανεί πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορονοϊό. κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στις 27 Απριλίου και αν έχει κερδηθεί το στοίχημα του Πάσχα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις.

Τα σενάρια είναι δύο και είναι  ξεκάθαρα Είτε θα τηρήσουμε κατά γράμμα τα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη περίοδο του Πάσχα, ώστε να έρθει η «Ανάσταση» από τον Μάιο είτε  η «Ημέρα της Μαρμότας» θα συνεχιστεί για όλους εξαιτίας κάποιων απείθαρχων.

Όπως λέει το ρεπορτάζ της Καθημερινής δεν πρόκειται να ανακοινωθεί άρση των μέτρων εκείνη την ημέρα αλλά υπάρχει περίπτωση να ανακοινωθεί το πρώτο χρονικό ορόσημο άρσης κάποιων μέτρων έπειτα από 2 εβδομάδες.

Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό στον ψυχολογικό τομέα καθώς στις 27 Απριλίου θα έχει συμπληρωθεί πάνω από ένας μήνας μέτρων περιορισμού και οι πολίτες θα πρέπει να νιώσουν με κάποιον τρόπο ότι έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες τους και πως από τον Μάϊο θα υπάρξει η πρώτη μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ένας από τους «πονοκέφαλους» πάντως είναι με ποια σειρά θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν υπάρξει σκέψεις να γίνει πρώτα κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στη συνέχεια άνοιγμα των σχολείων και τελευταία η άρση των λουκέτων στα μαγαζιά.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο αν θα ισχύσει, καθώς η ακριβής σειρά θα αποφασισθεί πολύ σύντομα.

Στέλιος Πέτσας: «Μακρόσυρτη απόσυρση των περιοριστικών μέτρων».

Την ίδια ώρα τις  προϋπόθέσεις άρσης  των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει «εφησυχασμός μέχρι τις 27 Απριλίου» σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων, προκειμένου «να μπορέσουν να σχεδιάσουν οι ειδικοί μέτρα  που θα οδηγήσουν σε σταδιακή και μακρόσυρτη απόσυρση των περιοριστικών μέτρων».

Ως προς αυτό, ανέφερε ότι «καμία οικονομία δεν μπορεί να είναι έξι μήνες σε καραντίνα γιατί θα καταρρεύσει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην κυβέρνηση εξεταζόταν τα σενάρια αυστηροποίησης του αριθμού τον μετακινήσεων αλλά και τον χρονικό περιορισμό τους, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα πρόστιμα ή να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση σε όσους είναι υπότροποι.

 Οι «κλειστές» ομάδες