56 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, 1.212 συνολικά - 43 οι θάνατοι, 72 ασθενείς διασωληνωμένοι (Video)

Στους 43 συνολικά ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Τα κρούσματα είναι 1.212 με τα νέα να ανέρχονται σε 56.

72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ πέντε έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

H Επιτροπή ενέκρινε την χορήγηση φαρμάκου τόσο σε ασθενείς στα νοσοκομεία όσο και σε άτομα που δεν νοσηλεύονται. Όσοι δεν νοσηλεύονται θα συμπληρώνουν ειδικό έντυπο και στη συνέχεια θα μπορούν να προμηθευτούν το φάρμακο.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη στα ελληνικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

«Είναι λίγα τα κρούσματα για να πούμε ότι πέφτει ο μέσος όρος νοσηλείας. Είναι πάνω από την ηλικία των 70. Πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα, είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας» είπε.

«Τα κρούσματα είναι σε όλο τον κόσμο. Μπορεί μια περιοχή να έχει ένα κρούσμα αλλά ο ιός να κυκλοφορεί. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας για να δώσουμε την ευκαιρία στην χώρα. Ο ιός είναι ύπουλος. Πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα. Συνεχίζουμε τον αγώνα, μπράβο σε όλους μας, φαίνεται ότι δουλεύει», είπε.

Η αναφορά του Σωτ. Τσιόδρα στον Μανώλη Γλέζο και τη συνάντηση που είχαν

Κλείνοντας την καθιερωμένη ενημέρωση,  αναφέρθηκε και στη μεγάλη για την Ελλάδα απώλεια του Μανώλη Γλέζου και τόνισε: “Δεν θα ξεχάσω τη συζήτηση που είχα με τον Μανώλη Γλέζο”.

«Τελειώνοντας, θέλω να απευθύνω κι εγώ σήμερα με όλους τους Έλληνες τον χαιρετισμό στον άνθρωπο που ήταν ο πρώτος ήρωας της εθνικής Αντίστασης, που με το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη, έδωσε το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν θα ξεχάσω την ειλικρινή συζήτηση που είχα μαζί του πριν μερικά χρόνια, σε μια εντελώς τυχαία, αλλά ευεργετική για μένα συνάντηση. Ας αντιμετωπίσουμε κι εμείς ηρωικά αυτή την πάλη με τον αόρατο εχθρό» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε την ενημέρωση, με το εν λόγω απόσπασμα, στο ακόλουθο Video:

Ο κος Τσιόδρας, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, τόνισε επίσης πως πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος, όπου προσβλήθηκε επιβάτης και ότι ελέγθηκε το πλήρωμα.

Όσοι ολοκληρώνουν το 14ημερο της καραντίνας στα σπίτια τους, είπε ότι για τις ήπιες μορφές, υιοθετούνται όλο και περισσότερο κλινικά κριτήρια που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο. Για παράδειγμα να μην έχεις τρεις μέρες πυρετό, είναι κλινικό κριτήριο. Ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητος ο εργαστηριακός έλεγχος γι αυτούς, όπως είπε.

«Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση έχει αβεβαιότητα. Τουλάχιστον τρεις επιστημονικές πηγές που κάνουν μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι παραμένουμε σε μία κατάσταση βραδείας διασποράς της νόσου για να προετοιμαστούμε καλύτερα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ειδικός λοιωξιολόγος, αναφέρθηκε επίσης στον εμβολιασμό των παιδιών λέγοντας πως δεν πρέπει να διακόπτεται. Συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών μέχρι την ηλικία των 2 ετών, ιδιαιτέρως για τα πρώτης προτεραιότητας. Για τα παιδιά άνω των 2 ετών θα προγραμματιστούν εκ νέου οι επαναληπτικές δόσεις.

Αποκάλυψε ακόμη ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος, αφού προσβλήθηκε επιβάτης  και ελέγχθηκε το πλήρωμα.

«Είμαστε στη φάση του μετριασμού. Σε αυτή τη φάση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που μπορούσαμε να έχουμε» είπε ο κ. Τσιόδρας για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών και της κυκλοφορίας.