Μάχη με τον χρόνο σε πολλαπλά επίπεδα δίνει η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη μαζική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και αφετέρου, εφόσον όλα εξελιχθούν, όπως ευελπιστούν και προβλέπουν οι ειδικοί, να μπορέσει η χώρα σταδιακά να επιστρέψει σε κάποιας μορφής κανονικότητα – που, πάντως, δεν θα είναι ίδια με αυτή που όλοι γνωρίζαμε πριν από την αιφνίδια αυτή περιπέτεια.
- Σε όλες τις συσκέψεις – μέσω τηλεδιασκέψεων που γίνονται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου – εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα που πήρε το κόστος και επέβαλε πολύ έγκαιρα η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν ανακόψει τον ρυθμό διασποράς του ιού στην κοινότητα που θα υπήρχε αν δεν είχαν ληφθεί.
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική πρώτα απ όλα, διότι συγκριτικά με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα δείχνει να έχει τις καλύτερες ίσως επιδόσεις σε επίπεδο πρόληψης, γεγονός που της δίνει και τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας για πιθανή μεταβολή της σημερινής συνθήκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του economico.gr, οι ειδικοί επιστήμονες υπό τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα που παρακολουθούν καθημερινά και στενά τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς εκτιμούν – και ευελπιστούν – ότι γύρω στα μέσα Μαϊου, ίσως και λίγες μέρες νωρίτερα, θα μπορέσει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, υπό μία απαράβατη προϋπόθεση :
- Ότι η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται σχεδόν καθημερινά ( απαγόρευση πτήσεων, μείωση ανοικτών καταστημάτων κ.α. ) δεν θα χαλαρώσουν και οι πολίτες, στο σύνολό τους, θα συνεχίσουν να πειθαρχούν χωρίς εξαιρέσεις. Το τελευταίο αφορά ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα, όπου παραδοσιακά παρατηρείται η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από το Λεκανοπέδιο προς την Περιφέρεια, αλλά φέτος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβεί, διότι ελοχεύει τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ολόκληρη τη χώρα.
Μάλιστα, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται και το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων προς την περιφέρεια με ταυτόχρονο κλείσιμο των διοδίων και με πολύ αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή του.
Αν όλα πάνε κατ ευχήν και επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, όπως είπε και χθες ο κ. Τσιόδρας, τότε περί τα μέσα Μαϊου θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων, αρχής γενομένης από τη μείωση των περιοριστικών όρων στην μετακίνηση των πολιτών και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.
Χάνεται πολύτιμος χρόνος για τα σχολεία
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα σχολεία, καθώς ήδη θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ το άνοιγμά τους ελοχεύει τον κίνδυνο νέου γύρου διασποράς του ιού. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την πορεία που θα έχει μέχρι τότε η επιδημία και οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω «συμπεριφορά» του κοροναϊού.
Υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει αρθεί μέχρι τα τέλη Μαϊου η καραντίνα στη χώρα, προκειμένου να περιοριστεί ο τεράστιος αντίκτυπος όλης αυτής της περιπέτειας στην οικονομία. Αν αυτό καταστεί ανοικτό, τότε από τις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει σταδιακά η επανεκκίνηση της αγοράς, ενώ, το κυριότερο, θα «διασωθεί» μέρος, έστω, των τουριστικών εσόδων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία.
- Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο, γνωρίζουν ότι κάθε μήνας που περνάει με τη χώρα «σε καραντίνα», η ύφεση βαθαίνει κατά περίπου 2%, γεγονός που σημαίνει ότι αν παραταθεί επί μακρόν, η Ελλάδα θα βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη στην οποία είχε περιέλθει όταν μπήκαμε στα μνημόνια.
Διαβλέποντας τους «σκοπέλους» με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα, η κυβέρνηση και η κοινωνία συνολικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Και όπως και κάποιοι από τους υπόλοιπους οκτώ ηγέτες που πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία για την έκδοση κορονο-ομολόγου, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, κι ας έχει «στηλώσει» τα πόδια η Γερμανίδα Καγγελάριος Μέρκελ. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την εξεύρεση ενός «έντιμου συμβιβασμού».