Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» θα το υποβάλλουν από κοινού Λιμενικό και Αστυνομία ζητώντας συνδρομή σε μέσα και προσωπικό.
Το αίτημα θα έχει χαρακτήρα επείγοντος προσβλέποντας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού RA.B.IT (Rapid Border Intervention) της Frontex. Εάν γίνει δεκτό, κάτι που είναι πιθανό υπό τις παρούσες συνθήκες, ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα πρέπει να έχει ικανοποιήσει το αργότερο εντός δεκαημέρου στο αίτημα των ελληνικών αρχών. Από νωρίς σήμερα το πρωί τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού βρίσκονται σε διαβουλεύσεις προκειμένου το αίτημα να υποβληθεί εντός της ημέρας.
Τα στελέχη του Λιμενικού προσανατολίζονται να ζητήσουν συνδρομή με 8 έως 10 σκάφη επιτήρησης και 50 – 60 ευρωπαίους συνοριοφύλακες , που θα σταλούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω. Συνδρομή σε προσωπικό και τεχνικά μέσα επιτήρησης πρόκειται να ζητήσει και η ΕΛ.ΑΣ. «Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας.
Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα», έγραψε χθες στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην Ελλάδα η Frontex είχε πραγματοποιήσει επιχειρήσεις τύπου RABIT το 2011 και το 2015.