Σύντομα Κύπρος- Ελλάδα με πλοίο - Πόσες ώρες θα διαρκεί το ταξίδι

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου που διακόπηκε το 2000. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη το θέμα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κυρία Πηλείδου παρουσίασε στον κ. Πλακιωτάκη το πλάνο της Κύπρου για την επαναλειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των δύο κρατών.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε προς την κυρία Πηλείδου ότι η ανάπτυξη θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των δύο κρατών συνιστά αμοιβαία επιδίωξη, ενώ υπογράμμισε προς την Κύπρια υφυπουργό ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένουν στη διάθεση της κυπριακής πλευράς για όποια βοήθεια χρειαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» προς τις κυπριακές αρχές για το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο θα καταλήγει το δρομολόγιο, ενώ ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ξεκινήσει από τη Λάρνακα ή τη Λεμεσό.

 

Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται σε 30 ώρες με πιθανό σταθμό μετεπιβίβασης τη Ρόδο ή την Κρήτη. Σε ό,τι αφορά τις συχνότητες της σύνδεσης, η ελάχιστη συχνότητα προβλέπεται να είναι μία φορά την εβδομάδα κατά τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο και μία φορά ανά δεκαπενθήμερο κατά τους υπόλοιπους μήνες.

Σημειώνεται ότι η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με πλοία τα οποία είχαν αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, και η γραμμή συνέδεε τα λιμάνια της Κύπρου (Λεμεσός και Αμμόχωστος), του Ισραήλ (Χάιφα) και κατά περίπτωση του Λιβάνου (Βηρυτός) και της Αιγύπτου (Αλεξάνδρεια). Το 2000 για διάφορους λόγους η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας διακόπηκε διότι είχε καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης.