Η Αθήνα αναδεικνύεται σε μείζονα διεθνή αυτοτελή ταξιδιωτικό προορισμό και μάλιστα με εξαιρετικές επιδόσεις στην ικανοποίηση των επισκεπτών της. Ομως, εξακολουθεί να εμφανίζει προβλήματα που γίνονται εύκολα ορατά στους επισκέπτες της, όπως η καθαριότητα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, που προσεγγίζει το 1 εκατ. άτομα, δεν διαμένουν σε ξενοδοχεία, αλλά σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Αυτά, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από τη 15η Ερευνα Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2019, που διενήργησαν η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και η GBR Consulting, που παρουσίασε η «Καθημερινή» (Ηλίας Μπέλλος)
Οι περισσότεροι επισκέπτες θα ξαναέρχονταν (87%) ή θα σύστηναν (96%) την Αθήνα και δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη σχέση τιμής-ποιότητας. Περίπου το 80% πιστεύει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα για να δει και να κάνει στην Αθήνα και ως εκ τούτου το 87% δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ το 96% θα προτείνει την Αθήνα σε άλλους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από την άποψη περίπου 1.500 επισκεπτών ενοίκων ξενοδοχείων μελών της Ενωσης, που ήρθαν στην Αθήνα και συμπλήρωσαν τα σχετικά ερωτηματολόγια. Η Ακρόπολη αποτελεί ένα αξιοθέατο «must see» και για πρώτη φορά το 2018 καταγράφηκαν περισσότεροι από 3 εκατ. επισκέπτες, ενώ το Μουσείο Ακρόπολης προσέλκυσε σχεδόν 1,8 εκατ. επισκέπτες.
Ομως, οι επισκέπτες της Αθήνας, παρά τα υψηλά συνολικά ποσοστά ικανοποίησης από τον προορισμό, επισήμαναν πως η δημόσια καθαριότητα είναι ανεπαρκής, με βαθμολογία μόλις 5,6, μακράν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών. Επίσης, τα επίπεδα ικανοποίησης σχετικά με το πράσινο της πόλης, την ηχορύπανση, την κατάσταση των πλατειών και των πεζοδρομίων και την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν πολύ χαμηλά.