«Καραβιές» χιλιάδων προσφύγων στα μικρασιατικά παράλια περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα

Την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, το πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 200% , νέα «βόμβα» απειλεί την Ελλάδα καθώς στα τα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εκτοπιστεί από την Κωνσταντινούπολη ή έφυγαν μόνοι τους υπό τον φόβο του διωγμού και αναζητούν τρόπους να περάσουν στην χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας την Τετάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Κωνσταντινούπολη, διαβιούν με τις χαμηλότερες εκτιμήσεις 250.000 – 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με κάποιους να ανεβάζουν τον αριθμό τους ακόμα και στις 600.000.

Μετά την ανάδειξη του νέου δημάρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εκλέχτηκε ακριβώς με ατζέντα την εκδίωξη και μείωση της παρουσίας τους στην Πόλη, έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις-σκούπα, που αφορούν από 10.000 ως 20.000 ανθρώπους.

«Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν, φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπρακτοι. Πού μετακινήθηκαν; δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά» ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος.

Οι επιχειρήσεις εκδίωξης από την Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους τέσσερις λόγους για τους οποίους, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αυξήθηκαν κατά 200% οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο και κατά 110% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα των περασμένων ετών. Οι άλλοι τρεις λόγοι είναι:

  • Όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στη Συρία και κυρίως στην περιοχή  του Ιντλίμπ, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη και επικίνδυνη
  • Η πολιτική εκδίωξης των πολυπληθών αφγανικών πληθυσμών από το Ιράν, που, σύμφωνα με αναλυτές, μετακινούνται δυτικότερα προς την Τουρκία
  • Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τη Δύση γενικότερα, μετά τον Μάιο – Ιούνιο. Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε ως εμβληματική ημερομηνία την 15η Ιουλίου, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις και αντίμετρα στην Τουρκία λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ακολουθεί σειρά δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων μέχρι και την κορυφή ότι θα ανοίξουν οι πόρτες και δεν θα συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές» είπε.

Εντωμεταξύ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Αιγαίου, τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασαν στην Μυτιλήνη, συνολικά 5 βάρκες. Τρεις βάρκες έφτασαν στη Σκάλα Συκαμιάς με 143 πρόσφυγες και μετανάστες και άλλες δύο στην περιοχή του Αεροδρομίου με 48 άτομα. Χθες συνολικά είχαν φτάσει άλλα 213 άτομα σε ακτές της Λέσβου.

Οι σημερινές επαφές στην Άγκυρα

Αναφορικά με τις συναντήσεις που θα έχει το πρωί της Πέμπτης στην Άγκυρα με τους ομολόγους του των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως θα επιχειρήσει να πείσει την άλλη πλευρά για την ανάγκη συναντίληψης στο θέμα του ελέγχου των ροών, που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών, καθώς το πέρασμα των μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης νέων ροών και προς την Τουρκία.

«Δεν πάμε ως αιτούντες, αλλά ως μια χώρα που μπορεί τελικά να πει στην Τουρκία ότι πρέπει να υπάρχει συναντίληψη», είπε και πρόσθεσε: «Είναι θέμα βούλησης της Άγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε και σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε». Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες του, είπε πως «θαύματα δεν περιμένουμε. Ρεαλιστές είμαστε, αλλά τον αγώνα θα τον δώσουμε, σε όλα τα μέτωπα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».