Αντιμέτωπη με τη βίαιη μετάβαση στην μετα-λιγνιτική εποχή βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία, η Περιφέρεια , που εξαρτά ως και το 45% του σημερινού ΑΕΠ της από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και έχει την υψηλότερη ανεργία στη χώρα και μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Μουδιασμένοι οι εκπρόσωποι φορέων στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας, άκουσαν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την περασμένη Δευτέρα από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028.
Όπως γράφει το ethnos.gr, η περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου Κοζάνης – Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου – Φλώρινας, που πορεύτηκε επί 7 δεκαετίες με «ατμομηχανή» τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και τις γύρω απ΄ αυτές επιχειρήσεις, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την επόμενη μέρα, με την προσδοκία πως η απολιγνιτοποίηση θα ήταν μια διαδικασία που θα εξελισσόταν κλιμακωτά και ομαλά, σε βάθος τριών δεκαετιών, ως το 2050.
Οι προτάσεις και ιδέες που έχουν κατατεθεί είναι πολλές: μετατροπή των κουφαριών των σβησμένων ΑΗΣ σε κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, καλλιέργεια αρωματικών φυτών, δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου πολιτικής προστασίας, εναλλακτικός τουρισμός, είναι ορισμένες απ΄ αυτές, Σχεδόν στο σύνολό τους κρίνονται αποσπασματικές και ανεπαρκείς για την κάλυψη του κενού που θα αφήσει πίσω της η βιομηχανία του λιγνίτη.
Η πρόταση του νέου Περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη, για μετάβαση από τον λιγνίτη στο υδρογόνο ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, που θα παρουσιαστεί στις 9 Οκτωβρίου στη Σύνοδο των Περιφερειών της Ευρώπης στις Βρυξέλες, αντιμετωπίζεται προς το παρόν με επιφύλαξη, ως μακροπρόθεσμος σχέδιο, υπερβολικά φιλόδοξο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Οι αντιδράσεις
Δυσμενείς εξελίξεις για την περιοχή με τη μορφή «τσουνάμι» αναμένει ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. Ο ίδιος ακούει με ενδιαφέρον αλλά και με επιφύλαξη τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την επόμενη μέρα, αρκεί όπως λέει να μη βρίσκονται στο στάδιο της ιδέας, αλλά να έχουν τη μορφή σχεδίου, κοστολογημένου και μελετημένου ως προς την αποδοτικότητά του. «Η περιοχή μπορεί και πρέπει να διατηρήσει τον ενεργειακό της χαρακτήρα, και παράλληλα να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα, με επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της γης, καθιστώντας την αρδεύσιμη», είπε.
«Αιφνιδιασμός»
Αιφνιδιασμένος από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης. «Έίναι μια βαθιά πολιτική επιλογή που συνδέεται με την γενικότερη τάση στην Ε.Ε. για απανθρακοποίηση, με την Ελλάδα μάλιστα να εμφανίζεται πιο προοδευτική από άλλες», είπε και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα, όμως, όταν θέτει κανείς τέτοια deadlines, που έχουν άμεση επίπτωση σε χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να συνοδεύει τις ανακοινώσεις με τα μέτρα εξισορρόπησης. Η περιοχή περιμένει με μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία την ανακοίνωση των συνοδών μέτρων και του σχεδίου για την επόμενη μέρα».
Ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε πως με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς η περιοχή θα χάσει τα επόμενα χρόνια 12.000 θέσεις εργασίας ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένας γιγάντιος μετασχηματισμός, για μια μετάβαση αντίστοιχη με αυτή που συντελέστηκε τη δεκαετία του 1950, όταν ξεκίνησε η εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη.
Ο ίδιος έχει κάνει λόγο για μετάβαση από την εποχή του λιγνίτη σε αυτή του υδρογόνου, ως μέσου για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, αλλά και για μελλοντική εμπορική εκμετάλλευσή του σε αυτοκίνητα που θα το χρησιμοποιούν ως καύσιμο. Η πρότασή του θα συζητηθεί στις 9 Οκτωβρίου στη Σύνοδο των Περιφερειών της Ευρώπης